Четвъртък,

Идат още 5 нови ваксини за предпазване от коронавирус

От: Рачо Рачев -
1288
Идат още 5 нови ваксини за предпазване от коронавирус
A
A
A

Нови играчи се включват в изработването и предоставянето на ваксини срещу коронавирус. Продуктите са на етап предклинични и клинични проучвания, съобщи пред телевизия НоваНюз вирусологът проф. Радостина Александрова.

"Въпрос на много малко време е ваксината на "Новавакс" да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен", коментира тя.

По думите й препаратът на "Велнева" пък е инактивирана ваксина. "При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19", обясни тя. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози, каза медикът.

На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. "Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за "Денга". Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.", каза проф. Александрова.

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче. "По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита", подчерта тя.

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com