И Италия заговори за задължителна ваксина

В Италия над 85% от хората над 12-годишна възраст са напълно ваксинирани

И Италия заговори за задължителна ваксина | StandartNews.com

Ден, след като Австрия въведе задължителна ваксинация, и Италия заговори за същото. Тя обмисля възможността за задължителна ваксинация на някои групи от населението. Новината дойде от координатора на италианската комисия за борба с коронавируса.

Пред местната телевизия "Скай" Франко Локатели каза, че тази мярка може да бъде въведена за тези, които подпомагат или се намират в контакт с хора като полицаи, държавни, служители или учители. Той отбеляза, че сред тези категории процентът на имунизираните е висок и определи задължителната ваксинация за всички граждани като краен вариант.

В момента да се имунизират са задължени единствено работещите в здравните заведения. Медиците вече започнаха да получават трета доза, заедно с хората в риск от сериозно заболяване и тези над 60 години.

Франко Локатели заяви още, че ако ситуацията се усложни, властите разполагат с редица опции, които могат да приложат. Сред тях са въвеждане на ограничения за неваксинираните или намаляване на интервала за поставяне на бустерна инжекция от шест на пет месеца.

В Италия над 85% от хората над 12-годишна възраст са напълно ваксинирани. Властите се надяват този процент да достигне 90 на сто до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай