Доказано. И една "Пфайзер" дава големи надежди

Ваксината предпазва и от новите щамове

Доказано. И една "Пфайзер" дава големи надежди | StandartNews.com

Една доза от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" предизвиква имунен отговор, подобен на този след преболедуване и може да предпазва от вариантите на новия коронавирус хората, които вече са били заразени, установи британско изследване, цитирано от Ройтерс.

Властите на Острова обявиха, че са убедени в анализа си, че първоначалните дози от ваксините на "Пфайзер" и "АстраЗенека" генерират защита срещу вируса, допълва БТА.

Резултатите от изследването сочат, че 99 на сто от ваксинираните с първа доза развиват силен имунен отговор.

Те потвърждават данните от проучването САЙРЪН въз основа на резултатите от ваксинационната програма на Великобритания, които установиха, че една доза от която и да е от двете споменати ваксини намалява тежестта на инфекцията.

Изследователите са анализирали кръвни проби от 237 души и са установили, че реакциите на антителата и Т-клетките при тези, които не са прекарали Ковид-19, наподобяват на генерираните след преболедуване.

Тези, които са били заразени преди, са създали по-силен и по-широк имунен отговор, като реакцията на Т-клетките е около шест пъти по-висока в сравнение с непреболедувалите.

Според Тушан де Силва от университета в Шефилд укрепването на вече съществуващите антитела може да осигури защита срещу вариантите на коронавируса, включително и срещу южноафриканския, за който се знае, че намалява ефикасността на съществуващите ваксини.

Също така Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) разреши днес съхранението на ваксината срещу коронавируса на "Пфайзер" при по-високи температури от тези, които досега бяха разрешени. Това ще улесни нейната дистрибуция, предаде Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай