Гонят българи от магазините в Гърция

На колите с българска регистрация съседите гледат с огромно подозрение

Гонят българи от магазините в Гърция | StandartNews.com

Гръцките магазини въведоха карантина за българи заради страх от внос на коронавирус. Сериозният скок на броя заразени и хоспитализирани у нас намира широко отразяване в медиите в южната ни съседка, съобщи „Телеграф медиа“.

На колите с българска регистрация се гледа със сериозно подозрение в туристическите населени места по ръкавите на полуострова Халкидики. Така например в малкото крайбрежно градче Олимпиада, община Аристотелис, на клиенти, излизащи от коли с наши номера, се отказва достъп до единствения месарски магазин в околността. Собственикът на магазина по вежлив начин обяснява на българските туристи, че това се прави от съображения за сигурност. На клиентите се показва ценоразпис пред търговския обект, а ако все още желаят да пазаруват, продуктите им се носят до автомобила.

„Разберете ме. Това е малко градче, това е малък бизнес. Ако се заразя, трябва да затворя обекта за много дни, а това ще е пагубно за мен. По новините непрекъснато дават, че вирусът в България е извън контрол“, каза за „Телеграф медиа“ собственикът Янис Стериарудис. „Знаем, че сте минали границата без задължителен PCR-тест и не искаме да рискуваме. Говори се, че у вас мерките са много разхлабени, а в Гърция вече достатъчно хора умряха от този вирус“, каза пък Параскевула Хрисани, която държи магазин за плажни принадлежности на централната улица в малкото градче и също опитва да обслужва българските туристи без да ги допуска в обекта си.

Изискването за задължително представяне PCR-тест за собствена сметка от влизащите в Гърция през ГКПП Кулата-Промахон бе потвърдено в понеделник на заседание на националният щаб за борба с коронавируса под ръководството на министъра на здравеопазването Василис Кикилиас, съобщиха медиите в Гърция. То влиза в сила от утре, а документът трябва да е на английски език. Властите ще проверяват внимателно сертификатите, като евентуални фалшификати ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона, гласи съобщението от щаба.

Намалява се и времето за попълване на онлайн PLF-формуляр от 48 ч. на 24 ч. преди пристигане на ГКПП. До края на юли се отменят всички планирани фестивали в страната. Решено бе и контролът за спазване на ограничителните мерки в страната да бъде засилен и да се активизира налагането на глоби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай