Голямо успокоение. Проф. Мира Кожухарова с дълго чакана новина

Много от страховете в момента не са основателни

Голямо успокоение. Проф. Мира Кожухарова с дълго чакана новина | StandartNews.com

Голямо успокоение внесе проф. Мира Кожухарова. Тя първо обяви, че четвъртата вълна е вече пречупена и си отива като няма данни за нова, пета вълна. А след това каза, че оттук нататък очаква коронавирусът да бъде третиран като останалите грипни вируси. Ваксините за него ще са като за останалите грипни щамове.

Мерките лека-полека започват да отпадат. Такава е и нагласата на хората. Има спад на заразените, на 1 февруари имаше най-много заразени, каза проф. Мира Кожухарова в ефира на bTV.

По думите ѝ броят на заразените е започнал да спада от две седмици.

"Броят на приетите в болница са доста по-малък, което значи, че се срещаме с познат вирус вече. Готови сме за отпадане на мерките. Те не, че са и много затегнати в момента", обясни тя.

Тя коментира и зелените сертификати и носенето на маски. "Една много малка част от депутатите отхвърлят зелените сертификати. Те бяха въведени в най-тежката клинична вълна. Не знам какъв е процентът на фалшивите сертификати, надявам се да са по-малко. Всяка мярка би била полезна, ако се прилага в точното време”, каза експертът.

В България имаше кратък момент, в който маските на открито бяха задължителни. Но реагирахме адекватно като общество и това беше премахнато. За някои хора в затворените пространства е полезно да носят. В някои държави карат учениците да играят физическо с маска, което е глупаво. За децата вирусът не е толкова опасен и е по-добре да са без маски, коментира още проф. Кожухарова.

"Епидемиологията на това заболяване е, че децата не са тези, които заразяват възрастните, а е обратно. Говорим за по-малките деца. В момента спадаме от четвъртата вълна, аз лично не се наемам да гадая дали ще има следваща. Не знам математиците от къде получават такава информация, към момента няма такива данни", заяви проф. Кожухарова.

"Ковид трябва да се приема като грип и ще се слагат ваксини всеки сезон, както е при обикновения грип. Грипът през лятото се крие, няма голям брой заболели. С вземане на разумни мерки човечеството може да излезе от това. Сигурна съм, че ще виждаме мутации на ковид, както виждаме и на другия грип. Хората да спрат да се интересуват от новите варианти. Опасни по никакъв начин не могат да бъдат, но не мисля, че е необходима четвърта доза ваксина. Трябва да се спре до трета доза", прогнозира тя.

"Трябва да се премахне карантината на контактните лица, които са здрави. Болните трябва да си останат все пак някакви дни, поне едни 4-5 дни. 10 дни са много. Ситуацията не е извънредна, няма как две години да е така. Но тук има административни решения, чисто финансови. Ако не сме в извънредна ситуация, няма да има помощи", посочи проф. Мира Кожухарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай