Германия въвежда задължителна ваксинация

Новият канцлер Олаф Шолц подготвя и частичен локдаун

Германия въвежда задължителна ваксинация | StandartNews.com

Германия се подготвя за въвеждането на задължителна имунизация срещу Covid-19.

Бъдещите канцлер Олаф Шолц и вицеканцлер Роберт Хабек подкрепиха крайната мярка след дълги преговори с министър-председателите на 16-те федерални провинции, съобщи БНР.

„Трябва веднага да започнем с подготовката за въвеждане на задължителна ваксинация", заяви съпредседателят на Зелените и бъдещ вицеканцлер Роберт Хабек. Той призна, че мярката е крайна и решението е трудно заради „значимото ограничаване на гражданските свободи“, призна Хабек. „Но въпросът е на живот и смърт“, добави той. Според него само голям брой ваксинирани може да успокои критичната ситуация в болниците и да ни върне към нормалността.

Олаф Шолц, който трябва да положи клетва като канцлер следващата седмица, не изключи частичен локдаун, който да ограничи достъпа на неваксинираните до обществения живот. Баварският премиер Маркус Зьодер от опозиционния вече Християнсоциален съюз настоява за въвеждането на задължителна имунизация още от януари.

В най-скоро време федералното правителство и регионалните власти ще вземат решение относно задължителната ваксина, каза говорителят на отиващия си кабинет на Ангела Меркел.

Социалдемократите на Шолц, Зелените на Хабек и либералите постигнаха миналата седмица коалиционно споразумение и ще наследят правителството на Ангела Меркел. Според запознати източници Шолц е заявил на срещата с регионалните лидери, че подкрепя задължителни ваксини и изразил надежда тази практика да бъде въведена към края на февруари 2022 г. За целта е необходимо одобрение от парламента.

Съседна Австрия по-рано този месец обяви планове да направи Covid ваксинацията задължителна от февруари догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай