Ген. Мутафчийски разкри защо да се носят маски

Сред рисковете за здравната ни система са недостатъчният брой на медиците, умората им и ежедневния ръст на заразата сред тях 

Ген. Мутафчийски разкри защо да се носят маски | StandartNews.com

Носенето на маски е изключително важно, защото предпазва от заразяване с коронавирус, който се предава не само по въздушно-капков път, но и по аерозолен, при разговори. Това припомни ген. Венцислав Мутафчийски, който участва в първия от възобновените брифинги на Националния оперативен щаб. Ген. Мутафчийски даде пример със зараза на круизни кораби - на единият капитанът разпоредил задължително носене на маски и броят на заразените бил минимален. На друг нямало такава заповед и пасажерите били масово инфектирани.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов откри брифинга, като съобщи броя на заразените у нас. 117 ученици са установени с коронавирус от началото на учебната година. 

8415 болнични легла има за пациенти с COVID-19, 1108 са местата от тях за болни, нуждаещи се от интензивни грижи.

Един от най-големите потенциални рискове за здравната ни система са недостатъчният брой на медиците, умората им и ежедневния ръст на заразата сред тях. 

5,6 процента е заразата у нас - и сред медиците, и сред останалото общество, каза здравния министър.

227 са активните случаи, 189 са на домашно лечение, двама са в интензивни структури към 30 септември, уточни той.

Децата в детски градини с коронавирус са 12, 14 учители в детски градини, 72 учители в училищата, 49 в детските градини и 20 в училищата неучилищен персонал.

539 хлапета в детските градини са под карантина, 4443 са те в училищата.

Брифингите ще се провеждат вече всеки четвъртък и тръгват отново по заръка на премиера Бойко Борисов с аргумент „да се представя актуална информация за епидемичната обстановка” с оглед на това, че настъпват и сезонните вируси. 

очаквайте подробности

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай