Фандъкова разкри ще затвавят ли училища и детски градини

232 паралелки в София са под карантина

Фандъкова разкри ще затвавят ли училища и детски градини | StandartNews.com

Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни – това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще изпратим до министъра на здравеопазването и областния щаб, които има правомощия да въвеждат мерки на територията на общината, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова в профила си във фейсбук.

232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия, смята кметицата

Изключително тревожна е информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от КОВИД-отделенията с повече от 2 месеца. Столична община ще изпрати сигнал до Националната здравно-осигурителна каса за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал. Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации. Към 10 октомври в столичните болници се лекуват 1229 пациенти с КОВИД, от които 214 са на интензивно лечение, коментира още Фандъкова.

София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително. Увеличаваме екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти. Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР включваме и 3 екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. За последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти, съобщи кметицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай