Европа в капан, СЗО в тревога. Какъв е изходът

Коментар на регионалния директор за Европа д-р Ханс Клуге

Европа в капан, СЗО в тревога. Какъв е изходът | StandartNews.com

Световната здравна организация (СЗО) е "много притеснена" от разпространението на Covid-19 в Европа. Пред BBC, регионалният директор за Европа д-р Ханс Клуге предупреди, че около 500 000 смъртни случая могат да бъдат регистрирани до март, ако не бъдат предприети спешни действия.

Предупреждението идва в момент, в който континентът се бори с с нова вълна от инфекции. Няколко държави съобщиха в последните дни за рекордно високи нива на заразяване и за въвеждане на сериозни ограничителни мерки, даже и локдаун.

Д-р Клуге отбеляза, че зад разпространението на коронавириуса стоят фактори като настъпващия зимен сезон, недостатъчното покритие с ваксини и регионалното доминиране на по-лесно преносимия вариант Delta. 

Той призова за засилена ваксинация и прилагане на основни мерки за обществено здраве и използване на новите медицински методи за лечение, за да се помогне на борбата срещу разпространението на вируса.

Д-р Клуге изтъкна, че задължителната ваксинация трябва да се разглеждат като "крайна мярка", но че би било "много навременно" да се проведе "правен и социален дебат" по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай