Петък,

Ето кога намалява ефикасността на бустерните дози

От: Агенция Стандарт -
17486
Ето кога намалява ефикасността на бустерните дози
A
A
A

Ефикасността на третите дози на РНК ваксините на Pfizer и Moderna намалява значително на четвъртия месец след прилагането им, се казва в ново проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), проведено в петък.

Въпреки че вече е добре документирано, че ефикасността на ваксините намалява след две дози, сравнително малко са публикациите за продължителността на защитата след бустер. Новото проучване се основава на повече от 241 204 посещения в спешно отделение или клиника за спешна медицинска помощ и 93 408 хоспитализации, които са по-сериозни, сред възрастни с COVID-19 в периода 26 август 2021 г. - 22 януари 2022 г.

Ефикасността на ваксината е оценена между ваксинирани и неваксинирани пациенти чрез използване на статистически методи за контрол на календарната седмица, географския район, като същевременно се коригира за възрастта, нивото на местно предаване и характеристиките на пациента като съпътстващи заболявания.

По време на периода на преобладаване на Омикрон, ефикасността на ваксината срещу свързаните с COVID посещения в спешно отделение или спешна помощ е 87% през двата месеца след третата доза, но спада до 66% на четвъртия месец. Ефикасността на ваксината срещу хоспитализация е 91% през първите два месеца, но спада до 78% на четвъртия месец след третата доза.

"Констатацията, че защитата, осигурявана от иРНК ваксините, отслабва в месеците след получаването на третата доза ваксина, засилва значението на по-нататъшното разглеждане на допълнителни дози за поддържане или подобряване на защитата", заключават авторите.

По време на брифинг в Белия дом в сряда главният медицински съветник на президента Джо Байдън Антъни Фаучи заяви, че е вероятно четвъртата доза да е необходима по-скоро за подгрупи хора, които имат по-слаби имунни реакции, като възрастните хора и хората с отслабен имунитет.

В отделен случай в петък Агенцията по храните и лекарствата (FDA) разреши лечение с ново лабораторно отгледано антитяло на фармацевтичната компания Lilly, наречено Бебтеловимаб. Лекарството се прилага под формата на интравенозна инжекция в продължение на поне 30 секунди и получи зелена светлина за лечение на лека до умерена форма на COVID сред хора над 12 години с висок риск от тежко заболяване.

Данните в подкрепа на разрешението идват от клинично изпитване, което показва, че лекарството има сериозни перспективи срещу Омикрон.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички