Неделя,

Ето кога намалява ефикасността на бустерните дози

От: Агенция Стандарт -
17794
Ето кога намалява ефикасността на бустерните дози
A
A
A

Ефикасността на третите дози на РНК ваксините на Pfizer и Moderna намалява значително на четвъртия месец след прилагането им, се казва в ново проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), проведено в петък.

Въпреки че вече е добре документирано, че ефикасността на ваксините намалява след две дози, сравнително малко са публикациите за продължителността на защитата след бустер. Новото проучване се основава на повече от 241 204 посещения в спешно отделение или клиника за спешна медицинска помощ и 93 408 хоспитализации, които са по-сериозни, сред възрастни с COVID-19 в периода 26 август 2021 г. - 22 януари 2022 г.

Ефикасността на ваксината е оценена между ваксинирани и неваксинирани пациенти чрез използване на статистически методи за контрол на календарната седмица, географския район, като същевременно се коригира за възрастта, нивото на местно предаване и характеристиките на пациента като съпътстващи заболявания.

По време на периода на преобладаване на Омикрон, ефикасността на ваксината срещу свързаните с COVID посещения в спешно отделение или спешна помощ е 87% през двата месеца след третата доза, но спада до 66% на четвъртия месец. Ефикасността на ваксината срещу хоспитализация е 91% през първите два месеца, но спада до 78% на четвъртия месец след третата доза.

"Констатацията, че защитата, осигурявана от иРНК ваксините, отслабва в месеците след получаването на третата доза ваксина, засилва значението на по-нататъшното разглеждане на допълнителни дози за поддържане или подобряване на защитата", заключават авторите.

По време на брифинг в Белия дом в сряда главният медицински съветник на президента Джо Байдън Антъни Фаучи заяви, че е вероятно четвъртата доза да е необходима по-скоро за подгрупи хора, които имат по-слаби имунни реакции, като възрастните хора и хората с отслабен имунитет.

В отделен случай в петък Агенцията по храните и лекарствата (FDA) разреши лечение с ново лабораторно отгледано антитяло на фармацевтичната компания Lilly, наречено Бебтеловимаб. Лекарството се прилага под формата на интравенозна инжекция в продължение на поне 30 секунди и получи зелена светлина за лечение на лека до умерена форма на COVID сред хора над 12 години с висок риск от тежко заболяване.

Данните в подкрепа на разрешението идват от клинично изпитване, което показва, че лекарството има сериозни перспективи срещу Омикрон.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com