Електронната рецепта тръгва преди Коледа

Пациентите да не злоупотребяват с безплатния PCR, призовава д-р Николай Брънзалов

Електронната рецепта тръгва преди Коледа | StandartNews.com

  • Не е редно Лекарският съюз да получава новини за ваксинирането от медиите

Безплатните PCR тестове са факт от понеделник, скоро се очакват и първите ваксини. Отговорността за всичко това ще легне върху личните лекари. За това как се справят общопрактикуващите медици по време на пандемия, "Стандарт" разговаря с доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз и личен лекар.

  • Пациентите да не злоупотребяват с безплатния PCR, призовава д-р Николай Брънзалов

- Доктор Брънзалов, появиха се вече безплатните PCR-тестове, за които се говори от доста време. Да разясним на читателите кой има право да се възползва от тях и по какъв начин става това?
- Първо бих искал да уточня, че освен PCR-тестовете са пуснати и други пакети - клинико-лабораторни изследвания и в образната диагностика снимка на бял дроб. Те корелират с клиниката на Covid-19 и би било по-добре да вървят в пакет. Но на практика това не се получава, защото клинико-лабораторните изследвания и рентгеновите снимки са към регулативните стандарти на общопрактикуващите лекари, а тестът е извън регулативния стандарт. Затова и другите две изследвания ще бъдат предписвани по преценка на общопрактикуващия лекар, а PCR-тестът ще бъде за всеки пациент, който има симптоми. Много скоро почти всички изследвания ще минат в електронен вид.
- Говорим само за Ковид ли?
- Не, всички изследвания, за които се издава медико-диагностично направление, ще бъдат в електронен вид, а към 18 декември мисля, че ще влезе в действие и електронната рецепта. А относно въпроса Ви кой може да използва този PCR-тест, както посочих, това е всеки, който съобщи, че има поне два от единайсетте симптома, които са най-характерни за ковид-инфекцията. След като му бъде назначен тест от общопрактикуващия лекар, пациентът може да отиде във всяка лаборатория, която има договор със Здравноосигурителната каса, и ще бъде тестван безплатно. А цената на теста няма да отразява в регулативния стандарт на общопрактикуващите лекари.
- Говореше се, че който си е правил такъв тест във връзка с пътуване, не може да се възползва?
- Такъв тип тестове се издават само при болни хора. И искам да използвам Вашата медия, за да призова гражданите да не хитруват и да не лъжат, за да искат безплатни тестове по друг повод. Ще се тестват безплатно само пациенти със симптоми - не контактните, не и онези, които идват и казват "Шефът поръча да се тествам за коронавирус". Аз самият в такъв случай не бих издал направление, а и не мисля, че ще бъде почтено от страна на пациента. Това ще бъде злоупотреба с човешки ресурс, с времеви ресурс и има цена, която въобще не е малка.
- Досега доста често трябваше да се поставят диагнози по телефона. Има ли проблеми с диагностицирането, може би самите болни грешат за някои от симптомите си?
- До голяма степен тестът е облекчение на лечението по телефона. Защото, ако той се окаже отрицателен, ние спокойно можем да поканим този пациент в кабинета и да го лекуваме от остро респираторно заболяване, както беше преди март месец. Но ако тестът е положителен, вече влизат в сила противоепидемичните мерки - карантиниране, проучване кои са контактни лица, положението става съвсем друго. Но по принцип пациентите си посещават с такива симптоми нашите кабинети. Няма ден, в който да не преглеждам в кабинета си хора, които се оплакват от суха кашлица, от загуба на вкус или мирис, от задух, от всичките изброени симптоми.
- Това е много притеснително. Всъщност всички лични лекари са на първа линия, а сякаш държавата ги неглижира и в момента.
- Притеснително е и точно преди да ми се обадите, четох една статистика в една електронна медия, според която най-голям брой починали лекари има сред общопрактикуващите. Ние бяхме забравени като медици, които посрещат пациентите на първа линия. Лично аз тази дума вече не я харесвам, защото тя вече започна да се използва по път и над път и корелира в съзнанието на всеки човек с въпросните 1000 лева, които се получават, а нещата не стоят така. Общопрактикуващите лекари са на първа линия - точка! За съжаление черната статистика потвърждава това. Ние от много години говорим, че в първичната извънболнична медицинска помощ нещата се случват бавно или въобще не се случват. Че моите колеги се топят - от началото на реформата бяха над 7000, а сега са 4070, не знам дали вече не са по-малко. Средната възраст на общопрактикуващите лекари е 60 години. Отделно от това, няма млади колеги, които искат да се заемат с тази специалност. Това са все плачевни показатели и се надявам в близко бъдеще да се вземат мерки, защото тази специалност трябва да стане по-атрактивна за колегите, които завършват. След десет години какво ще правим, ще внасяме лекари ли, които да практикуват обща медицина?
- Кое най-вече ги отблъсква от нея?
- Първото, което не се касае само за общата медицина, е много тромавата система за специализация. Другото е огромната административна тежест. Ще Ви дам един пример точно с теста - аз мога да го пусна за три минути, а след това се налага да отделя за други административни потребности на системата, която ни ги е наложила, три пъти повече време. Един млад човек, който се е обучавал в университетска болница и е видял колко бързо се прави диагностика с модерна апаратура, като го сложиш на първата линия с един ЕКГ-апарат, апарат за кръвно и слушалка, плюс всички големи административни задължения - естествено, за него няма да е атрактивна тази специалност. Националното сдружение на общопрактикуващите лекари от много години говори за това и въпросната епидемия беше един неприятен тест за системата, който показа нещата, за които преди това трябваше да бъдат взети мерки, за да няма такива тежки последици.
- Много се говореше също, че през този период на изолация пациенти пренебрегват останалите си заболявания и не ходят на лекар поради страх от вируса?
- Това е също много голям проблем. И ние сигнализираме за него отдавна. Призоваваме нашите пациенти регулярно да посещават кабинетите ни и да проследяват хроничните си заболявания. Защото няма ли наблюдение, те се влошават. Български лекарски съюз не се съгласи с предложението автоматично да се удължават протоколите на лекарствените рецепти, но Здравната каса го направи. В което няма логика - този пациент няма да се появява на всеки три месеца в кабинета на лекаря, за да бъде проследено състоянието му, а всеки месец ще ходи в аптеката да си получава лекарствата. Аргументите са да няма скупчване - е, тогава защо и рецептите да не се издават директно за три месеца и пациентът да бъде изолиран, вместо да чака по опашки. Ще чака на опашка в аптеката, а няма да дойде лекарят да види какви са стойностите на кръвната му захар, да проследи гликирания хемоглобин на диабетика, да измери кръвното налягане на този, който има хипертония. Това за липсата на опашки - има цяла теория за тяхното управление. Но решенията у нас се вземат на парче. Какво означава да няма струпване? Ние трябва да търсим рационална система, което не означава, че трябва автоматично да удължаваме срока на протоколите.
- По време на пандемията хората търсят ли изобщо профилактични прегледи, или забравиха за тях?
- За съжаление не ги търсят. А и нашето ежедневие почти изцяло е изпълнено с прегледи на остри случаи. Вярно, в края на годината сме, повечето пациенти, които трябваше да обхванем с профилактични прегледи, сме ги обхванали, дори ги търсихме активно. Но отделно по време на противоепидемичните мерки в началото тези прегледи бяха забранени. Бяха забранени плановите имунизации на децата, след което се направиха "коридори" във вторник и четвъртък. Но това пък възпрепятства достъпът на другите пациенти до нашите кабинети. След като приключат тези детски консултации, един час се дезинфекцира. И едва тогава, ако имаме време, можем да приемаме пациенти. Да, епидемия е, всички изпитваме трудности, но все си мисля, че този процес можеше да бъде допълнително рационализиран.
- Вече се очакват първите ваксини и не след дълго тежестта на поставянето им отново ще падне върху личните лекари...
- Определено ваксинирането ще бъде осъществявано от общопрактикуващите лекари. Аз съм в такава работна група. Засега не знам подробности, но днес научих от медиите, че ще се купуват хладилници за ваксината, която трябва да се съхранява при много ниски температури. Струва ми се, че трудно ще бъде осъществено. Но се надявам нещата да се изяснят скоро, защото ваксината е основно средство за борба с тази тежка епидемия. Отделен е въпросът, че тя е в суров вид, тествана е на сравнително малък брой хора, ние нямаме опит с нея. Но трябва да се търсят варианти, защото няма как да минем без нея.До момента БЛС не е потърсен за становище относно процеса на ваксиниране с ваксина за Kovid. Засега всичко научаваме от медиите и аз не мисля, че така е редно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай