Доктор даде формула за лечение на COVID-19 у дома

Формулата включва един медикамент, няколко хранителни добавки и дихателни упражнения

Доктор даде формула за лечение на COVID-19 у дома | StandartNews.com

Чавдар Ботев - доктор-хематолог, който се занимава с коронавирусната инфекция почти от началото, даде формула за домашно лечение при възникване на инфекцията, цитиран от Lupa.bg.

Най-общо формулата включва един медикамент и няколко хранителни добавки, но най-важното - медикът набляга на дихателните упражнения и т.нар. пронинг за добър дренаж на белия дроб, който още колегите му в Китай през януари обявиха за успешно.

"Това са само препоръки, които всеки може да консултира с когото си иска, защото става въпрос за лекарства, които се изписват от лекар. Въпреки това смятаме, че е важно да ги споделим. Между вас вече има хора, които се лекуват по тази схема и които приканваме да споделят преживяванията си след като оздравеят", уточнява д-р Ботев .

А. Профилактика за възрастни

(1) Пробиотик BioBi (българско производство) всеки ден – 1 капсула от 100 милиарда лиофилизирани бактерии.

(2) Бромхексин за петнадесет дни с почивка един месец и започване отново – 3х2 таблетки от 8 мг или 3х1 ако не понася терапията добре. За пациенти със сърдечни заболявания 2х1 табл.

(3) Корекция след измерване на витамин Д с крайна цел 75 нано грама на литър.

(4) Хранителни добавки: Селен и Цинк (желателно след измерване на серумно ниво)

(5) Дихателни упражнения и ежедневни разходки, при възможност 10 000 крачки.

Б. Лечение при леки случаи на COVID-19 (в домашни условия) - след положителен ПСР

(1) Пронинг поза (на колене, ръцете на земята и челото върху тях, да се образува ъгъл на наклон достатъчен за гравитачно отделяне на секрета в белия дроб). Четири пъти по 30 мин. Лежане по корем 6 часа.

(2) Пробиотик непрекъснато при възможност – 1 капсула дневно от 100 милиарда лиофилизирани бактерии.

(3) Бромхексин за петнадесет дни с почивка един месец и започване отново – 3х2 таблетки от 8 мг или 3х1 ако не понася терапията добре. За пациенти със сърдечни заболявания 2х1 табл.

(4) Корекция след измерване на витамин Д с крайна цел 75 нано грама на литър.

(5) Хранителни добавки: Селен и Цинк (желателно след измерване на серумно ниво)

Бромхексинът е известен бронходилататор, който би улеснил значително работата на белите дробове, особено при наличието на секрети, трудни за вадене, както и при начало на вирусна пневмония. Той не се ползва при деца до 2-годишна възраст включително, както и при бременни и кърмачки. Страничните реакции от него са оскъдни и касаят малко пациенти, сочи нашата справка в листовката.

Останалите медикаменти от списъка на д-р Ботев се закупуват с рецепта и използването им е под лекарско наблюдение. Добре е обаче да се обмисли наличието на антикоагулант, кортикостероид и антибиотик азитромицин в домашната аптечка, но в никакъв случай да не се използват без знанието на медик, за да може пациентът да бъде проследен адекватно.

(пробиотикът се произвежда в Пловдив, създаден е от акад. Мария Балтаджиева (изследовател на българското кисело мляко) и е с доказани противовирусни свойства в клинично проучване в Испания).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай