Докладът на СЗО: Ковид не е изкуствен

Излезе чернова от дългоочаквания документ

Докладът на СЗО: Ковид не е изкуствен | StandartNews.com

Чернова от дългоочакваният доклад на СЗО и Китай за произхода на коронавируса излезе. Съвместното проучване показва, че предаването на вируса от прилепи на хора чрез друго животно е най-вероятният сценарий за пандемията и че изтичането му от лаборатория е „изключително малко вероятно“, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БЛИЦ.

Констатациите бяха до голяма степен очаквани и оставиха много въпроси без отговор. Екипът предложи допълнителни изследвания във всяка област, с изключение на хипотезата за изтичане от лаборатория.

Публикуването на доклада многократно се отлага, повдигайки въпроси дали китайската страна се опитва да изкриви заключенията, за да предотврати вината за пандемията, падаща върху Китай, пише още БЛИЦ.

Служител на Световната здравна организация заяви в края на миналата седмица, че докладът се очаква да бъде публикуван „през следващите няколко дни“.

АП е получила в понеделник почти финална версия от базиран в Женева дипломат от страна, член на СЗО. Изследователите са изброили четири сценария в зависимост от вероятността. Те стигат до заключението, че предаването чрез второ животно е много вероятно.

В документа пише, че в панголините са открити много подобни вируси, но също норките и котките също са податливи на Ковид-19, което предполага, че те също могат да бъдат носители.

Докладът се основава до голяма степен на посещението на екип от международни експерти на СЗО в Ухан, китайския град, където COVID-19 беше открит за първи път, от средата на януари до средата на февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай