Понеделник,

До дни! Ваксина и за деца над 12 години

От: СТАНДАРТ -
344
До дни! Ваксина и за деца над 12 години
A
A
A

И децата над 12 години вече ще могат да се ваксинират срещу коронавирус. Това ще стане до 2-3 дни, когато ще излезе официалната кратка характеристика на инжекцията на „Пфайзер/Бионтех“, съобщи в интервю за бТВ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Вчера излезе решението на комисията към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и е предложено деца, които са над 12-годишна възраст, да могат да бъдат ваксинирани с „Пфйазер“ в момента, в който се смени кратката характеристика на продукта, което ще стане до няколко дни“, обясни професорът.

По думите му защитният ефект на ваксината ще е много по-силен при децата, тъй като те поначало имат по-мощна имунна система от възрастните.

Ваксинационните сертификати у нас ще се издават след поставена една или две дози на ваксина, обясни Кантарджиев.

„Вие говорите за Заповед 384 на нашия здравен министър от края на тази седмица. Заповедта касае издаването на цифров сертификат, който се издава след незавършен цикъл – само една ваксина, за довършен цикъл – за две различни ваксини. Засега се касае само за ваксионационния сертификат и е важно кой го издава. Издава го личният лекар или лекарят, който е извършил последната апликация“, уточни Кантарджиев.

Според него обаче все още недостатъчно българи са се ваксинирали. Кантарджиев призова другите градове да последват примера на София, където ваксини ще се поставят вече и в парковете.

Той предупреди, че опасността не е преминала, а най-сигурният начин да се застраховаме срещу заразата е именно ваксината. „В момента репродуктивното число е 06, значи, че 10 болни заразяват 6. Това е много хубаво и трябва да продължи“, каза професорът.

Кантарджиев не се притеснява от проверката на работата на Националния оперативен щаб за последната година и половина, която разпореди новият здравен министър д-р Стойчо Кацаров. „По-образованата част от народа вижда какво щеше да стане с нашата здравна система, ако миналата година април месец имахме по 5000 души болни на ден. Щеше да колабира и народът щеше да си каже: „Абе, тия защо ги оставихме 20 години да си правят каквото си искат с нашето здраве – търговски дружества и какви не други неща“. Разговорът щеше да е много по-интересен и за жалост щеше да е за сметка на няколко десетки хиляди умрели“, коментира експертът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com