Деца без симптоми увеличават заразата с ковид

Много от тях не боледуват, но носят голям вирусен товар

Деца без симптоми увеличават заразата с ковид | StandartNews.com

Светът ще бъде изправен пред ново голямо изпитание с тръгването на децата на училище тази есен. Причината е, че много от тях боледуват от COVID-19 доста леко и често без симптоми.

Това обаче ще разпространи значително заразата и ще увеличи опасността за възрастните и по-уязвимите, коментират американски лекари.

"Противно на очакванията ни, на базата на епидемиологични данни, децата не са пощадени от пандемията", каза д-р Алесио Фазано, директор на центъра за имунологични и биологични изследвания към Общата болница в Масачузетс, който е автор на новото изследване. Те остават за по-дълго време преносители на коронавируса и имат значително по-високи нива от вируса в дихателните си пътища от възрастните, приети в интензивни отделения.

В изследването са участвали 192 деца и младежи - от бебета до 22-годишни, приети в спешни отделения с подозрения за Ковид-19. 49 от тях са били заразени. Други 18 са включени в изследването заради диагноза мултисистемен възпалителен синдром, усложнение от Ковид-19, което може да се развие няколко седмици след заразяването.

Резултатите показват, че децата са с голям вирусен товар (количество на вируса в кръвта), което означава, че са много заразни, независимо дали са се разболели, или не.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай