Дават нов зелен сертификат на изкаралите ковид втори път

Преминаваме пика на четвъртата вълна, в момента не се планира затягане на мерките

Дават нов зелен сертификат на изкаралите ковид втори път | StandartNews.com

До края на днешния ден ще бъде достъпен зелен сертификат и за повторно преболедувалите коронавирус, съобщи пред БНТ заместник здравният министър Александър Златанов. Повод за неговия коментар са сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите два пъти. "Въпросът ще бъде решен, дори може би в момента се решава", увери Златанов.

До края на годината сме подсигурили всички необходими средства за лечение на COVID, включително и за тези нови медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят, допълни заместник-здравният министър.

Той допълни, че средствата за разпределени както за лечението, така и за непредвидени разходи, затова на този етап "не се очакват изненади".

"След одобрението ще бъдат налични тези лекарства и ние се надяваме, че ще помогнат много при лечението на болните с COVID ", каза заместник-здравният министър.

На въпроса дали държавата ще поеме част от средствата за закупуването на новите лекарства, които по предварителни данни са доста скъпи, зам.-министър Златанов съобщи, че първо трябва да се види ефекта от тези медикаменти.

"Първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, които ги прилагат. Впоследствие според ефекта ще се прецени нататък точно кои, защото то не е само едно. Ще видим кое е с най-добър ефект и най-добра цена. Ние намираме начини за комуникация с производителите и извън ЕК, така че да имаме достъп до ефективните медикаменти, които са ни нужни", посочи Златанов.

Той увери, че всички лекарства, които се ползват в света за лечението на COVID ги набавяме и ние, и нашите медици разполагат с тях. "Следим нещата и това, което се появи, ние веднага се насочваме да го доставим на пазара", коментира още Златанов.

Колкото до пандемичната обстановка, зам.-здравният министър съобщи, че преминаваме пика на четвъртата вълна. В момента не се планира затягане на мерките. В столицата не е необходимо разкриването на нови легла. "Мерките които действат са напълно достатъчни", заяви Златанов.

Той коментира и проверката на антикорупционната комисия, която откри конфликт на интереси при новия директор на болница "Лозенец". "Твърде рано е просто по един сигнал, че има някакво нарушение да се предприемат драстични мерки. Лечебните заведения помогнаха много за преминаването през тази криза. Не може с лека ръка да се отстраняват хора, ако няма причини. Ако има, ще си понесат наказанията", заяви Златанов.

По повод оставката на колегата ме Димитър Петров, Златанов каза, че " в края на мандата всички си тръгват, не е необходимо да има сериозни причини" и определи това като "нормален акт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай