Чорбанов свали страха от британски щам

Преболедувалите класическия вариант на коронавируса ще имат защита и срещу новия вариант, каза имунологът

Чорбанов свали страха от британски щам | StandartNews.com

Имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов развенча част от страховитите обяснения около новия британски щам.

Преболедувалите класическия вариант на коронавируса ще имат защита и срещу новия вариант, категоричен бе проф. Чорбанов в интервю за Нова тв.

По думите му генофондът е важен за това колко ще се разпространява новият вариант на коронавируса в различните региони. Това, че той се разпространява във Великобритания, не значи, че толкова бързо ще се разпространява и у нас, смята той.

„Това, че този вирус е по-заразен във Великобритания, особено в южната част, това, че в този генофонд има толкова голяма смъртност не значи, че ще бъде същото у нас. Никой не може да каже дали ще се вдигне процентът починали от новия вариант на COVID. Изобщо не можем да кажем дали у нас ще се разпространи толкова много като във Великобритания. Той се прехвърли в Белгия например. Но не чуваме нищо за Португалия, Испания”, коментира проф. Чорбанов.

"Имаше спор дали децата или възрастните заразяват повече. Аз съм на мнението, че децата не заразяват повече. Когато децата са накуп в стаите, и ако има зараза, може лесно да се направят тестове на учениците и учителите", допълни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай