Бум на фалшивите сертификати! Защо се търсят толкова много?

Високата смъртност от коронавирус у нас е заради ниския процент на ваксинация

Бум на фалшивите сертификати! Защо се търсят толкова много? | StandartNews.com

Мащабна акция на полицията срещу издаване на фалшиви COVID сертификати за ваксинация се проведе вчера. Проверки и разпити имаше в 5 области на страната.

Оказа се, че пред лекарите и специалистите по здравни грижи има големи предизвикателства. Явно има голямо търсене в момента на фалшиви сертификати. Тази констатация направи в интервю за бТВ д-р Иван Маджаров - председател на управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС).

„Ако някой представи някъде фалшив документ за самоличност, знае предварително, че ще бъде наказан. Това не се знае обаче за притежателя на фалшив сертификат“, отбеляза още той.

По думите му винаги ще се намери кой да направи такъв сертификат, след като знаем, че можем да поискаме и за нас няма да има последствия.

„Вероятно има два вида фалшиви сертификати – някои изобщо не са в системата, ако ги провериш с кода излизат тотално фалшиви, но има и такива, които при проверка излизат в системата, но човекът няма антитела и е ясно, че не са му направили ваксина“, обясни още председателят на БЛС.

„Ако са много близки до оригинала, съм чувал че струват 500 лева“, добави той.

Според Маджаров високата смъртност от коронавирус у нас е заради ниския процент на ваксинация, за разлика от другите държави.

„В българското здравеопазване работят хора, които са уморени и са възрастни. Нямаме кадрови капацитет, който да полага такива грижи, каквито се полагат в западните болници. 88% от общопрактикуващите лекари в България са над 50 години, 35% от тях са в пенсионна възраст и само 12% са между 25 и 50 години“, уточни д-р Иван Маджаров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай