Британци прогнозират много смърт от Омикрон. Какво препоръчват?

Може да са необходими по-строги мерки, за да се избегне претоварване на болниците

Британци прогнозират много смърт от Омикрон. Какво препоръчват? | StandartNews.com

Щамът Омикрон на коронавируса може да доведе до значително увеличаване на заболеваемостта и смъртността, гласи доклад на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, пише "Труд".

Авторите на документа представиха оптимистичен и песимистичен сценарий на пандемия в Англия от 1 декември до 30 април. Първият предполага, че имунният отговор сред населението ще бъде висок, а ваксините ще останат ефективни. В този случай броят на инфектираните може да достигне 2000 на ден, а общият брой на хоспитализациите ще достигне 175 000. От тях почти 25 000 души могат да починат.

При песимистичен сценарий броят на медицинските посещения може да се удвои в сравнение с показателите за януари 2021 г. Броят на хоспитализациите ще бъде 492 000, а на починалите 74 800.

Според един от водещите автори на изследването Розан Бернар, ако пандемията върви по оптимистичен сценарий, тогава умерените мерки ще бъдат достатъчни, за да се овладее напрежението от Омикрон: ограничаване на масовите събития, спиране на работата на развлекателните заведения, работа от вкъщи.

„Песимистичната перспектива обаче предполага, че може да са необходими по-строги мерки, за да се избегне претоварването на националната здравна служба“, каза Бернар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай