AstraZeneca: Ваксината ни е 100% ефикасна

Това сочат резултати от клинични тестове в САЩ

AstraZeneca: Ваксината ни е 100% ефикасна | StandartNews.com

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca (АстраЗенека) осигурява силна защита срещу заболяване и пълна защита срещу хоспитализация и смърт при всички възрастови групи. Това сочат резултати от клинични тестове в САЩ, обявени от компанията и цитирани от Асошиейтед прес.

Компанията AstraZeneca съобщи, че експертите й не са идентифицирали проблеми с безопасността на ваксината, включително и образуване на тромби, за което се съобщава в Европа.

Учените не са открили повишен риск от тромбози сред повече от 20 000 души, получили поне една доза от ваксината на AstraZeneca.  Тя е разрешена за употреба в повече от 50 страни, но все още не е получила зелена светлина в САЩ.

В американското изследване са участвали над 30 000 доброволци, две трети от които са приели ваксината, а останалите - плацебо. AstraZeneca съобщи в изявление, че ваксината й срещу COVID-19 е със 79 на сто ефективност при предотвратяване на симптоматично протичане на инфекцията и е 100 процента ефикасна срещу тежко протичане на болестта и нужда от хоспитализация.

Изследователите казват, че ваксината е ефикасна при всички възрастови групи, включително и при по-възрастните, което не бе установено при предишни проучвания в други страни.

"Тези резултати потвърждават наблюдаваните преди", каза Ан Фолси от медицинския факултет на университета в Рочестър, един от ръководителите на изследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай