Събота,

Аргирова разкри защо хората у нас не искат да се ваксинират

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
1423
Аргирова разкри защо хората у нас не искат да се ваксинират
A
A
A

Българите масово не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти на ваксините, призна в интервю за бТВ съветникът на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова. "Трябва да станем конкретни към хората, конкретни към притесненията им", каза тя.

Аргирова смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи.

„Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в ковид гетото на Европа“, каза Аргирова.

По думите й предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство. „Наследяваме един голям екип от хора, които са готови да съдействат за една нова ваксинирана България. Просто трябва да продължим тази работа“, каза проф. Аргирова.

Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно.

Относно високата смъртност тя каза, че начините да се спре този процес е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза.

„Имаме данни, че Омикрон вече е в страната“, съобщи още проф. Радка Аргирова. Съществуват съмнителни PCR тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант.

Аргирова допълни, че на едно място са установени 6 случая, в друга лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на Омикрон. „Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора идват от чужбина“, каза още Аргирова.

Тя уточни, че всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести, но това вероятно ще се случи до дни.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com