Ангелов: 8-ми декември е позволен където може

На хората над 65 г. не е забранено да пазаруват и извън "зеления коридор" между 8,30 и 10,30 часа

Ангелов: 8-ми декември е позволен където може | StandartNews.com

"8-и декември е позволен на местата, на които може. Контролът ще бъде сериозен. Създали сме организация, която да позволи всяко едно действие извън заповедта на министъра на здравеопазването. Основната идея е да избегнем масовото заразяване. Там, където има много голямо струпване, там искаме да ограничим. Не можем да забраним на хората да живеят. Нашите мерки са подобни на другите държави - ние следваме ясна политика, която следва логиката на всички европейски държави". Така здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира новите ограничителни мерки, които влизат в сила от петък вечерта. Според тях празненствата с до 15 души ще са разрешени. 

Според медицинските специалисти в басейните риска от заразяване е по-малък отколкото във фитнесите, каза още проф. Ангелов във връзка със затварянето на фитнес залите, но оставянето на басейните да работят.

Пред БТВ Ангелов направи уточнение и за пазаруването. Сутрин от 8.30 до 10.30 е "зеленият коридор" само за хора на 65 г. и над 65 г. През останалото време те пак ще могат да пазаруват, но тогава вече е позволено и за всички останали клиенти.

Направленията за PCR още не са уточнени, стана ясно от думите на министъра. "Стъпка по стъпка решаваме. Швейцария има 8 милиона население, има 800 интензивни легла. Вчера ми попадна статия, че там вече няма болнични легла. Има ли система в света, която може да устои на такъв натиск - отговорът е не", отбеляза още проф. Ангелов.

Попитан за липсата на места и за отказа от прием в болниците здравният министър каза, че се е действало по ясно разписан план. Той отрича да се е действало със забавяне и без конкретни насоки. Постоянно се е следяла заболеваемостта. 

Здравният министър разясни и какво е било направено през лятото, имало е организация с органите на РЗИ, полиция и пожарната; искано е допълнително да бъдат доставени и коли; снабдяване с лекарства; ясно разписване на това кои болници се отварят, кои се затварят. "Категорично нито един ден от летните месеци не е проспан. 2-3 дни след назначението си пуснах заповедта каква да е организацията по лечебните заведения. Тя беше направена такава, каквато позволяваше. Ако някой може да създаде нови лекари и медицински сестри, аз не мога да го направя".

"Проблемът не е организационен. Няма персонал", каза още проф. Ангелов. "Това са възможностите на нашата здравна система към днешния момент. Тя е нереформирана, има нужда от сериозен ремонт. Нямаме консенсус обществен, нямаме и политически. Т.е. такива са възможностите", обясни здравният министър.

От самото начало ние призовавахме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса, от горенето на маски. Голямото недоверие към институциите доведо до този резултат. Не е необходимо да търсим виновни. Решението е едно - спазване на мерките и уважение към лекарите. Това заяви още здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който призна, че смъртността в България е сериозна. По думите му обаче не трябва сега да се обвиняваме, а да се обединим.

Министърът обясни, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месец януари, след това, според данните, ще се пристъпи към още едно удължаване - до март. България не спира да следи и ситуацията в другите държави, за да се ориентира и със своите мерки. С всички ресорни министри е направен анализ за ефекта от по-ограничителните мерки, преди да се пристъпи към заповедите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай