5000 евро глоба в Гърция за нарушена карантина

13 нарушители вече "изгоряха"

5000 евро глоба в Гърция за нарушена карантина | StandartNews.com

Гръцките власти започнаха от днес масирана проверка за спазването на задължителната 14-дневна карантина, налагана на всички, които са се завърнали от чужбина. Нарушителите бяха глобени с по 5000 евро, заяви заместник-министърът на гражданска защита Никос Хардалиас, пише БГНЕС.

Правителството на Гърция на 16 март обяви, че всички пристигащи в страната ще трябва да бъдат под карантина за 14 дни, независимо от тяхното гражданство.

"Днес в цяла Гърция бяха извършени проверки за граждани, които трябваше да бъдат поставени под карантина като пристигнали от чужбина от различни страни. От 217 проверки бяха потвърдени 13 случая, когато карантинираните са се намирали извън дома си. На всеки от тях беше наложена глоба от 5000 евро и срещу тях е заведено наказателното производство“, заяви Хардалиас, който е отговорен за координирането на борбата срещу кризисните ситуации, по-специално разпространението на коронавируса.

От 23 март Гърция въвежда пълна забрана за движение на граждани в и между населени места, освен в спешни случаи.

Забраната бе обявена малко, след като станаха известни новите данни - 94 души в Гърция са били заразени за ден, въпреки факта, че преди това е имало по 30-40 случая на ден. Общо 624 са потвърдени случая на инфекция в страната, жертвите са 15 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай