Неделя,

Зеленски с призив към Канада. Какво поиска от Трюдо

От: Агенция Стандарт -
4753
Зеленски с призив към Канада. Какво поиска от Трюдо
A
A
A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от канадския премиер Джъстин Трюдо и депутатите да помогнат за обявяване на забранена за полети зона над Украйна. Украинският президент призова канадците да си представят бомби, падащи върху техните градове и прикани канадския парламент и правителство да окажат по-голям икономически и военен натиск на Русия, предаде Асошиейтед прес.

“Джъстин, можеш ли да си представиш ти и твоите деца да чувате всички тези силни експлозии, бомбардирането на летището, бомбардирането на летището на  Отава? Падат крилати ракети и децата ти те питат: “Какво се случи?”, попита Зеленски.

Украинският държавен глава произнесе речта си чрез видеовръзка пред долна камара на канадския парламент. Той заяви, че войната на Русия срещу неговата страна има за цел да унищожи Украйна и да подчини народа й.

“Скъпи Джъстин, скъпи гости. Можете ли да си представите всеки ден да получавате сводка за броя на жертвите, включително жени и деца? Чухте за обстрелите. До момента има 97 деца, умрели в тази война”, добави Зеленски.

Канадските депутати аплодираха Зеленски два пъти, изправени на крака, преди той да започне речта си.

Украинският президент благодари на Канада за хуманитарната ѝ и военна подкрепа и я определи като надежден съюзник.

“Моля ви, блокирайте небето, блокирайте въздушното пространство”, призова Зеленски. “Моля ви, спрете бомбардировките. Колко още крилати ракети трябва да паднат върху наши градове, преди да го направите?”, каза той.

Зеленски подчерта, че съюзниците на Украйна изразяват дълбока загриженост от случващото се, но заяви, че това не е достатъчно.

Трюдо заяви, че Зеленски вдъхновява демокрациите и демократичните лидери в цял свят да бъдат по-смели и единни.

“Вашата смелост и смелостта на вашия народ вдъхновяват всички ни”, посочи канадският премиер.

Русия обяви персонални санкции срещу Трюдо, канадската външна министърка Мелани Жоли и министърката на отбраната Анита Ананд, на които е забранено да стъпват на руска територия. Канада от своя страна обяви нови санкции срещу 15 руснаци. Страната предостави оръжия на Украйна.

“Вие наложихте тежки санкции, сериозни санкции. В същото време виждаме, че за съжаление това не сложи край на войната”, подчерта Зеленски.

1,4 милиона от жителите на Канада са от украински произход, отбелязва АП.

Утре украинският президент ще говори пред Камарата на представителите и Сената на САЩ. Събитието ще бъде предавано на живо по интернет.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com