Сряда,

Зеленски с остро предупреждение. Какво следва

От: Агенция Стандарт -
794
Зеленски с остро предупреждение. Какво следва
A
A
A

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че вижда масирано струпване на руски войски, които се готвят да атакуват страната му, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Сега практически цялата боеспособна част на руската армия е съсредоточена на територията на нашата държава и в граничните райони на Русия", заяви Зеленски по време на вечерното си видеообръщение, публикувано в Телеграм. По думите му руската страна е "събрала почти всички и всичко, което е способно да се бие с нас".

Зеленски каза, че въпреки твърденията на руснаците, че нанасят удари само по военни обекти, те продължават да атакуват жилищни райони и да убиват цивилни граждани.

"Руската армия в тази война се записва завинаги в световната история като най-варварската и нечовешка армия в света", каза Зеленски, цитиран от АП.

По думите му ситуацията в Мариупол остава непроменена и е "възможно най-тежка". Президентът на Украйна заяви, че руската армия блокира всички опити за създаване на хуманитарни коридори от града.

Зеленски каза още, че Кремъл не е отговорил на предложението за размяна на Виктор Медведчук, близък до президента Владимир Путин, за защитниците на Мариупол.

Украинският президент повтори призивите си за повече оръжейни доставки за Украйна. "Ако имахме достъп до всички оръжия, от които се нуждаем, с които разполагат нашите партньори и които са сравними с оръжията на Руската федерация, вече щяхме да сме приключили тази война", каза Зеленски.

"Морален дълг" на страните, които разполагат с тези оръжия, е да ги предоставят, посочи Зеленски и добави, че те биха могли да спасят живота на хиляди украинци.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com