Зеленски с мощно предупреждение, къде ще ударят руснаците

По традиция на 1 март в Украйна празнуват края на зимата

Зеленски с мощно предупреждение, къде ще ударят руснаците | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че сънародниците му са преживели зимата благодарение на усилията, положени от властите да осигурят електричество и отопление, но предупреди, че Русия продължава да представлява заплаха за енергийната система на страната, предаде Ройтерс.

"Зимата свърши. Тя беше тежка и всички украинци, без да преувеличавам, усетиха трудностите", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, което този път произнесе след среща, посветена на енергийни въпроси. "Ние обаче успяхме да осигурим на Украйна електронергия и отопление", изтъкна той и добави, че работата за това енергийната система да продължи да функционира не спира.

В същото време украинският президент предупреди, че "заплахата за енергийната система (на страната) остава".

По традиция на 1 март в Украйна празнуват края на зимата, макар че времето може да продължи да бъде студено, отбелязва Ройтерс.

Русия редовно нанася умишлено ракетни удари по енергийната инфраструктура на съседната страна, за да я постави но колене. Такива атаки се отразяват сериозно на ежедневието на цивилните, предупреждават правозащитни организации, според някои от които тези нападения са военни престъпления.

В резултат на руски ракетни удари стотици хиляди украинци остават без ток.

Въоръжените сили на Украйна държат всички участъци от фронта под контрол, каза още Зеленски.

Той заяви това броени часове след като украинското военно командване съобщи, че руските войски напредват в района на Бахмут.

От месеци се водят кръвопролитни сражения за източния украински град, който е главна цел за Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай