Зеленски с голямо обещание за развоя на войната. Думите му

Знамето на Украйна беше издигнато пред изгорената сграда на общината в Изюм

Зеленски с голямо обещание за развоя на войната. Думите му | StandartNews.com

Президентът Володимир Зеленски обеща да изведе Украйна до победа над Русия, докато беше на изненадващо посещение днес в отвоювани наскоро населени места в североизточната Харковска област, предадоха Ройтерс и АП.

В град Изюм, разположен на около 15 километра от сегашната фронтова линия, той благодари на войниците, освободили този важен транспортен възел, където сградите и хората носят белезите на войната.

"Нашият синьо-жълт флаг вече се развява над освободения Изюм. И скоро ще бъде същото над всеки украински град и село" написа Зеленски в социална мрежа по време на посещението си. "Придвижваме се само в една посока – напред и напред към победата", добави той. 

Знамето на Украйна беше издигнато пред изгорената сграда на общината в Изюм. Градът беше напуснат от руските въоръжени сили миналата седмица, след като украинската армия извърши бързо контранастъпление, при което отвоюва значителни територии в Харковска област. В редовното си обръщение снощи Зеленски каза, че украинските сили вече са освободили около 8000 квадратни километра в североизточния регион.

"Гледката е доста потресаваща, но не е потресаваща за мен, защото започнахме да виждаме същите картини като в Буча, в първите освободени от окупацията територии... същите разрушени сгради, убити хора", каза Зеленски в Изюм.

В разрушения до голяма степен град се виждат жилищни сгради, почернели от огън и надупчени от артилерийски снаряди. Цялата вътрешна част на една сграда беше пропаднала, имаше зееща дупка и купища развалини, отбелязва Ройтерс. 

По-рано днес видимо развълнуваният украински президент връчи медали на войниците, участвали в освобождаването наскоро на град Балаклия. Местни жители и полицаи заявиха там пред репортери, че през месеците на окупация руснаците са избивали цивилни.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди от независим източник тези твърдения. 

Във видео, публикувано днес в "ЮТюб", Олексий Арестович, съветник на Зеленски, съобщи, че украински части са предприели опити да отвоюват от противника град Лиман в Донецка област. "Ето от какво се боят най-много (руснаците) - ние да превземем Лиман и да напреднем към Лисичанск и Северодонецк“ каза той.

Тези два града близнаци в съседната Луганска област бяха превзети от Русия след тежки боеве праз юни и юли. 

Ръководителят на провъзгласената от подкрепяните от Москва сепаратисти "Донецка народна република" Денис Пушилин каза днес, че офанзивата на украински части от юг и север е отблъсната и противникът е понесъл загуби в жива сила. Ситуацията в Лиман е стабилизирана, съюзните сили на сепаратистите и Русия спират опити за пробив на въоръжените сили на Украйна, добави Пушилин пред Първи канал на руската държавна телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай