Зеленски настоява за среща с Путин. За какви компромиси е готов

Вярвам, че без тази среща е невъзможно да разберем напълно какво би накарало Русия да сложи край на войната, каза президентът

Зеленски настоява за среща с Путин. За какви компромиси е готов | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е необходимо да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, независимо от това в какъв формат ще бъде проведена срещата, предаде Франс прес.

"Вярвам, че без тази среща е невъзможно да разберем напълно какво би накарало Русия да сложи край на войната", каза Зеленски в интервю за украинската медия "Суспилне". 

В интервюто президентът на Украйна заяви още, че компромисите, които евентуално могат да бъдат направени с Русия за прекратяване на войната, ще изискват провеждането на референдум.

Зеленски, който се придържа към разбирането, че "без преговори няма да спрем войната", на няколко пъти призова за среща с Путин, отбелязва Франс прес.

От началото на руското нахлуване в Украйна вече се състояха няколко кръга от преговори между Москва и Киев.

Зеленски заяви още, че всички компромиси, договорени с Русия за прекратяване на войната, ще трябва да бъдат гласувани от украинците на референдум, съобщи Ройтерс.

"Отговорът е много прост. Всички вече разбираме. Не сме приети (в НАТО), защото се страхуват от Русия. Това е всичко. И трябва да се успокоим, да кажем "Добре, други гаранции за сигурност". Има държави от НАТО, които искат да бъдат гаранти за сигурност, които за съжаление не могат да ни дадат 100 процента членство в Алианса, но са готови да направят всичко, което Алиансът би трябвало да направи, ако бяхме членове на Алианса. Това е нормален компромис", посочи Зеленски.

По този начин, според украинския президент, въпросите за гарантиране на сигурността ще бъдат свързани с конституционни промени и промени в украинското законодателство.

"Народът ще трябва да се произнесе и да отговори на тази или онази форма на компромис. И какви ще бъдат те (компромисите) е предмет на нашите разговори и разбирателство между Украйна и Русия", каза той в интервю, публикувано от украинската обществена радио- и телевизионна компания "Суспилне".

Въпросите, които биха могли да бъдат повдигнати на евентуален референдум, биха могли да засягат територии, окупирани от руските сили, включително Крим, или гаранциите за сигурност, предлагани на Украйна от държави в замяна на членство в НАТО, каза той.

"Обясних на всички преговарящи групи: когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние нямаме къде да ходим, ще стигнем до референдум. Хората ще трябва да кажат и да отговорят на определени формати на компромис. И какви ще бъдат те. Това е въпрос на нашия разговор и разбирателство между Украйна и Русия", каза Зеленски, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай