Зеленски каза какво да направи САЩ ако Украйна загуби войната

В интервю за американския телевизионен канал NBC News

Зеленски каза какво да направи САЩ ако Украйна загуби войната | StandartNews.com

В интервю за американския телевизионен канал NBC News президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че при евентуална загуба на страната му във войната с Русия ще постави САЩ пред избор – да воюват или да допуснат разпадането на НАТО.

"Дали сенатор или кандидат (за президент на САЩ – бел. ред.), който смята, че тя (помощта за Украйна – ред.) е твърде скъпа за САЩ е готов да воюва или да изпрати децата си на война? Готови ли са да умрат?", попита Зеленски.По думите му, ако Украйна загуби войната, тогава Русия няма да спре и ще тръгне към балтийските страни и Полша

."Те (руснаците - бел. ред.) ще започнат война със страните от НАТО. И тогава САЩ ще трябва да избират: разпадане на НАТО или война", уточни Зеленски.

Член 5 от договора на НАТО предвижда, че нападение срещу една страна-членка на организацията е нападение срещу Алианса като цяло.Но решението за прилагането на този член не е автоматично - това може да стане само след консултации между отделните страни, информира Фокус.

Въпросът за прилагането на член 5 стана по-актуален, когато ракета падна на територията на Полша миналата година по време на масиран руски обстрел срещу Украйна. Тогава загинаха цивилни. По-късно като основна версия бе посочено падането на ракета от украинската система за ПВО. Резултатите от разследването все още не са оповестени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай