Зеленски бесен. Скочи на Кисинджър

Живее в 1938 година, каза украинският президент

Зеленски бесен. Скочи на Кисинджър | StandartNews.com

Лавина от гняв в Киев сред вчерашния призив на легендарния  бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който от форума в Давос призова Украйна да седне на масата за преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани териториални отстъпки.В противен случай можело да пламне цяла Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски посвети традиционното си видеообръщение на Кисинджър. Той твърдо отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия, предават световните осведомителни агенции.

Зеленски разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, включително чрез отказ от своя територия, съобщи украинската агенция УНИАН.

Тези "велики геополитици", които предлагат подобни решения, пренебрегват "интересите на обикновените украинци, на милионите, които наистина живеят в териториите, които те им предлагат да разменят срещу илюзия за мир", каза Зеленски.

Винаги трябва да мислим за интересите на хората и да помним, че ценностите не са просто думи, заяви украинският лидер. И изрази недоумение от това, че въпреки "руските ракети... въпреки десетките хиляди убити украинци... въпреки Буча и Мариупол.

Въпреки разрушените украински градове", в "Давос от дълбокото минало изскача например господин Кисинджър и казва, че трябвало било да се даде на Русия парче от Украйна. За да не се отчужди Русия от Европа. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-та, а 1938. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен, заяви Зеленски.

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които "бързат за поредна среща с диктатора", каза той, имайки предвид руския президент Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай