Защо Орбан скочи на Зеленски и Брюксел след победата на изборите

Изброи левицата, бюрократите в ЕС, империята на унгарско-американския милиардер Сорос, международните медии и дори украинския президент като врагове на Унгария

Защо Орбан скочи на Зеленски и Брюксел след победата на изборите | StandartNews.com

 

Часове след като спечели изборите, унгарският премиер Виктор Орбан нападна Брюксел и Украйна.

“Спечелихме толкова голяма победа, че може да се види от Луната, но със сигурност и от Брюксел!” - заяви Орбан пред привържениците си в победната си реч в неделя късно  вечерта.

Орбан обяви победата за запомняща се,  „защото трябваше да се борим с най-могъщи сили“, Той изброи левицата, бюрократите в Брюксел, империята на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, международните масови медии и „в крайна сметка дори украинския президент” като врагове на Унгария, предодоха водещите медии в Будапеща.

Неговата партия „Фидес“ запази квалифицирано мнозинство, с което разполага от 2010 г., на парламентарните избори в Унгария в неделя. С 98,96% от гласовете, преброени в понеделник сутринта, „Фидес“ печели 135 от 199 места в националното събрание, което е с две повече от победата му през 2018 г.

При висока избирателна активност (69,54%), макар и под историческия рекорд от предишните парламентарни избори (70,22%), обединената шестпартийна опозиция, включваща социалисти, социалдемократи, зелени, либерали и консерватори, получи едва 35,04% от гласувания в национални листи.

Войната на Русия в Украйна се превърна в акцент на кампанията, като опозицията наблегна на топлите връзки на Орбан с руския президент Владимир Путин, докато управляващата партия обвини опонентите си, че имат намерението да вкарат Унгария във война.

„Специални благодарности на тези, които днес са унгарци в Закарпатието. Нашето послание е да не се страхуваме, да се държим, родината е с вас“, поздрави Орбан унгарското етническо малцинство в Украйна, което по оценки възлиза на 130 хиляди души преди войната.

Унгарският премиер благодари на европейските си партньори и подчерта, че победата му изпраща послание към Европа, че политиката на неговата партия „не е миналото, това е бъдещето. Това ще бъде нашето общо европейско бъдеще”. Междувременно правителството не успя да постигне необходимия брой валидни гласове в гласуването, което нарече референдум за „закрила на детето“, за който се смята, че е насочен към ЛГБТКИ общността, проведен едновременно с изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай