Загуби за $1 трилион! Василев разкри мащаба на рецесията в Русия

Акциите на руските компании паднаха с 99%

Загуби за $1 трилион! Василев разкри мащаба на рецесията в Русия | StandartNews.com

„Сега ще ви кажа как за няколко дена една велика нация, голяма държава може да натисне копчето за самоунищожение, което ще струва за нула време 1 трилион долара"

Това заяви икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев в предаването "Лице в лице" по Нова телевизия.

"Рублата, валутният курс на долара, се увеличи с вече с 50%, тоест рублата е загубила 1/3 от стойността си. Русия няма как да не изпадне в много дълбока рецесия и криза, каквато не е виждала според мен, защото никога целият свят не се е обединявал икономически срещу една държава по този начин от такъв размер", каза Василев.

Той допълни, че днес е решил да погледне какво се случва с руските акции.

Най голямата руска банка, която е основната руска акция на международните пазари, е паднала за няколко дни от 21 долара до $2. "Загубила е 90%. Казах, че това е почти невъзможно. Оказа се, че не мога да повярвам на цифрите - тя е паднала до 2 цента, тоест до 0. С 99% са спаднали акциите на „Газпром“, „Роснефт“ и други", посочи Василев.

Тоест богатство за стотици милиарди долари се изпарява за няколко дена, коментира той.

Модернизацията на армията

Целият политически елит проспа модернизацията на армията за последните 3 десетилетия, заяви още Василев.

По думите му ние разчитаме късогледо на едно розово бъдеще – че няма да има никаква криза и „дори в тези розови времена харчим рекордно, според мен прахоснически, и допускаме дефицити, които са най-високи в последните десетилетия“.

Бюджетът за тази година се очертава с 24 млрд. по-голям, отколкото бюджета за недалечната, предпандемийна за 2019 г., допълни Николай Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай