Вашингтон призна за биолаборатории в Украйна, чистят се следи

Руските военни разкриха факти за действаща военно-биологична програма, финансирана отСАЩ

Вашингтон призна за биолаборатории в Украйна, чистят се следи | StandartNews.com

В Украйна има съоръжения за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон работят за предотвратяване на това натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили, призна заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, пише РИА Новости.

При изслушване в Сената Нюланд беше попитана дали в Украйна има химически или биологични оръжия. „Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските сили може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците да предотвратим попадането на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“, обясни Нюланд.

Руското министерство на отбраната преди това направи презентация, от която следва, че САЩ са похарчили повече от 200 милиона долара за функционирането на биологични лаборатории в Украйна, които участваха в американската военна биологична програма, припомня Епицентър.бг.

Във връзка с данните за военно-биологични действия на САЩ в Украйна, руската страна не изключва стартирането на консултативен механизъм по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (BTWC), каза говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Коментирайки информация за финансирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна, говорителят на китайското външно министерство Чжао Лизкиан призова САЩ да изяснят дейностите си по биологична милитаризация вътре в страната и в чужбина.

Руските военни разкриха в Украйна факти за действаща военно-биологична програма, финансирана от Съединените щати. В неделя военният говорител ген. Игор Конашенков заяви:„Бяха разкрити фактите за спешно прочистване от режима на Киев на следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ“, каза той.

Според руските данни са били събрани и прехвърлени на Изследователския институт "Уолтър Рийд" на армията на САЩ проби от високопатогенни щамове на на инфекциозни заболявания (чума, антракс, холера, туларемия, бруцелоза, кримско-конговируси, хантавируси, вирус на енцефалит, пренасян от кърлежи и лептоспироза)​. Под предлог за борба с ковид, Украйна е изпратила на Съединените щати хиляди серумни проби от пациенти, принадлежащи предимно към „славянската етническа група“, съобщи ТАСС.

Ген. Игор Конашенков обяви, че е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Както отбеляза Конашенков, сега документите се анализират от руски специалисти от войските за радиационна, химическа и биологична защита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай