Украйна ликува! Зеленски с ключов ход за ЕС

Урсула фон дер Лайен обеща страната да бъде приета в съюза по ускорена процедура

Украйна ликува! Зеленски с ключов ход за ЕС | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски предаде днес официално на представител на ЕС попълнения въпросник за започването на процес по приемането на Украйна в съюза и изрази надежда, че до седмици тя ще добие статут на кандидат-член, предаде Ройтерс.

Председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на Зеленски въпросника по време на посещението си в Киев на 8 април, като обеща Украйна да бъде приета в съюза по ускорена процедура.

На видеоматериал, разпространен от украинското президентство, се вижда как Зеленски предава на представителя на ЕС документа.

„Силно вярваме, че тази процедура [предоставяне на кандидатски статут] ще се осъществи през следващите седмици и че тя ще бъде положителна в историята на нашия народ предвид цената, която той плаща по пътя към независимост и демокрация”, казва украинският президент по време на церемонията, предава БТА.

По-рано днес от канцеларията на Зеленски обявиха, че очакват Украйна да получи статут на кандидат-член на ЕС на срещата на върха на съюза през юни. Като кандидат за членство страната трябва да започне преговори за привеждането на своето законодателство в съответствие с правната рамка на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай