Украинци: Русия ни напада с ракети, оказваме съпротива

В столицата Киев се чуват експлозии, има съобщения за взривове и стрелба

Украинци: Русия ни напада с ракети, оказваме съпротива | StandartNews.com

Украйна е подложена на руска атака - "войските й преминаха нашите северни граници", съобщи във Фейсбук журналистът Юрий Бутусов, цитиран от украинската агенция УНИАН, предаде БТА.

"Атакувани са военни обекти из цялата страна, на първо място части от противовъздушната отбрана на (украинска) авиобаза, системи за управление", написа той. "Въоръжените сили на Украйна оказват съпротива", добави Бутусов.

Журналистът Андрий Цаплиенко информира в Туитър, че окупаторът е използвал крилати и балистични ракети, с които е обстрелял стратегически обекти в Киев.

Рано сутринта, след 05:00 ч., в редица градове, включително Киев, са отекнали експлозии. УНИАН цитира съобщения за най-малко четири взрива в Краматорск, мощни експлозии в Одеса, Харков, Бердянск, за започнали силни обстрели "от страна на терористите" в сепаратистки Донбас.

В столицата Киев също се чуват експлозии, има съобщения за взривове и стрелба в района на международното летище "Бориспол", добавя агенцията.

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна и нанася бойни удари по градове, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба тази сутрин в Туитър.

„Путин току що започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари“, написа Кулеба.

„Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега“, заяви украинският външен министър.

Той призова партньорите на страната незабавно да активират пакет от нови санкции.

Сирените за въздушно нападение вече повече от половин час звучат в центъра на Киев. Множество градове в Украйна бяха ударени с руски ракетни удари и артилерия.

Хиляди граждани на Киев изпълниха подземните метростанции, за да търсят убежище. По-рано властите в града призоваха гражданите незабавно да потърсят убежища от ракетите.

Президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай