Четвъртък,

Турция призна, че има война. Слага Босфора под контрол

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс -
378
Турция призна, че има война. Слага Босфора под контрол
A
A
A

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу окачестви като война събитията в Украйна и заяви, че страната му ще приложи членове от Конвенцията от Монтрьо, която регулира режима на преминаване през проливите Босфора и Дарданелите, съобщи турският информационен сайт Дикен.

Пред частната телевизия Си Ен Ен Тюрк Чавушоглу е казал, че Анкара ще прилага прозрачно всички положения в Конвенцията, според която членката на НАТО Турция има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море.

"Този конфликт вече се превърна във война, при това положение ние прилагаме съгласно това (Конвенцията от) Монтрьо за дадена от страните (в конфликта) - Русия или Украйна", каза министърът.

Той напомни обаче, че член 19 в конвенцията предвижда изключение. "Ако корабът на воюваща държава се завръща в собственото си пристанище, се прави изключение. Ние ще прилагаме прозрачно всички положения в (Конвенцията) от Монтрьо", заяви Чавушоглу.

След като Русия започна военните действия в Украйна, Киев поиска от Турция да затвори проливите си за руски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо.

Съгласно споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите и правото да регулира преминаването на военни кораби. То също така гарантира свободното преминаване на цивилни плавателни съдове в мирно време и ограничава преминаването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. Тя също така може да откаже преминаване на търговски кораби от страни във война с Турция и да укрепи проливите в случай на конфликт.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com