ЦРУ с първи коментар за войната. Ще натисне ли Путин ядреното копче

Говори директорът на разузнавателната централа на САЩ Уилям Бърнс

ЦРУ с първи коментар за войната. Ще натисне ли Путин ядреното копче | StandartNews.com

Потенциалната заплаха Русия да използва тактическо или маломерно ядрено оръжие не трябва да се възприема повърхностно, но ЦРУ не е установило доказателства, подсилващи това опасения. Това заяви директорът на разузнавателната централа на САЩ Уилям Бърнс, цитиран от Ройтерс.

В реч в Технологичния институт на Джорджия (Georgia Tech) Бърнс говори за "потенциалното отчаяние" и за неуспехите на Путин, чиито сили претърпяха тежки загуби и бяха принудени да се оттеглят от някои части на Северна Украйна, след като не успяха да превземат Киев.

В най-обширните си публични коментари, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Бърнс подчерта опасенията, че най-голямата атака срещу европейска държава от 1945 г. насам има риск да ескалира до използване на ядрени оръжия.

Поради тези причини "никой от нас не може да приеме лековато заплахата, породена от потенциално прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с малък обсег", каза Бърнс.

По-рано в четвъртък Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и близък съюзник на руския президент Владимир Путин, предупреди НАТО, че Москва ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в Калининград, руски анклав в сърцето на Европа, ако Швеция и Финландия се присъедини към Атлантическия съюз.

Бърнс все пак каза, че въпреки "реторичните преструвки" на Кремъл, че най-големият в света ядрен арсенал е поставен в готовност, американското разузнаване не е открило практически доказателства за някакви дисклокации или военни прегрупирания в тази насока.

Термините тактическо или маломерно ядрено оръжие се отнасят за боеприпаси, предназначени за употреба на бойно поле. Някои експерти твърдят, че Русия разполага с около 2000 такива боеприпаса, които могат да се насочват от въздух, море и суша.

Бърнс разкри, че президентът Джо Байдън го е изпратил в Москва през ноември, "за да предаде лично на Путин и на няколко от най-близките му съветници "колко дълбока е  нашата загриженост относно планирането му за военни действия и последствията за Русия", ако те продължат.

"Бях притеснен от това, което чух", продължи Бърнс, като каза, че макар Путин да не е бил взел окончателно решение, изглеждал убеден, че неговите сили ще "постигнат бърза решителна победа с минимални разходи".

Путин вярваше, че европейските съюзници на Вашингтон са разсеяни от собствената си вътрешна политика и той разполага с "устойчива на санкции" военен сандък с валутни резерви, каза Бърнс.

"Доказано е, че Путин греши по всяка от тези точки", отбеляза директорът на ЦРУ, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай