Тежки боеве в Украйна! Проруските референдуми продължават

Понеделник е четвъртият ден на непризнатите референдуми за присъединяване към Русия

Тежки боеве в Украйна! Проруските референдуми продължават | StandartNews.com

Днешният понеделник е четвъртият ден на непризнатите референдуми за присъединяване към Русия в окупираните от нея украински територии.

Снощи ТАСС съобщи, че в т.нар. Луганска народна република допитването може да се смята за легитимно, след като активността е надхвърлила 50 процента. В окупираните територии се гласува и от домовете, между които обикалят представители на проруските местни власти.

Вотовете в Донбас, Херсонска и Запорожка област са нелегитимни според Киев и международните му партньори, включително България.

Те се провеждат и в рамките на активни бойни действия в същите области. 

"Тежки сражения има на много от фронтовите райони, които обхващат над 2000 километра. Това включва Донецк, нашия Харковски регион, Херсонския регион, също Николаевския и Запорожки региони. Имаме позитивни резултати в няколко посоки", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

Според Зеленски, чрез обявената от руския лидер Владимир Путин частична мобилизация, Москва цели и етническо прочистване в райони като Кавказ, Сибир и анексирания полуостров Крим.

"Престъпната мобилизация се използва от Русия не само за да удължи страданията на украинския народ и допълнително да дестабилизира света, но също за да елиминира физически представители на коренното население в територии, които поне засега се контролират от Руската федерация", заяви украинският държавен глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай