Четвъртък,

Тайно дали на Украйна 14 самолета СУ-25. Замесват България

От: Стандарт -
5130
Тайно дали на Украйна 14 самолета СУ-25. Замесват България
A
A
A

Украйна е получила от Запада щурмови самолети Су-25 във вид на резервни части, съобщи американското издание Foreign Policy, което е една от двете медии с ексклузивен достъп до т. нар. Международен координационен донорски център. В него 110 военни денонощно помагат в проследяването на оръжейните пратки. За транспортирането им самолетите са били предварително разглобени в Източна Европа, пише "Офнюз".

„Полевата група в Източна Европа, свързана с Европейското командване, е помогнала да бъдат разглобени съветски самолети Су-25 и вертолети Ми-17, за да могат да бъдат изпратени в Украйна.“, твърди изданието.

Броят на доставените „насипно“ самолети не е уточнен в информацията на Foreign Policy, но малко по-късно специализираният полски портал за отбрана и въоръжение Defence24.pl написа, с позоваване на Nexta, че машините са 14 и са от "един от източноевропейските партньори". Самолетите са стигнали до Украйна по суша.

Оръжието може да бъде доставено от подизпълнители или сглобено от въоръжените сили на Украйна, съобщава британски военен чиновник. Работата се е усложнила в момента, в който потребностите на Украйна от стрелково и ръчно оръжие са се разширили - например противотанкови ракети Javelin и зенитни Stinger (те позволиха да бъде спряно настъплението на Русия към Киев), до самолети, танкове и друга военна техника.

Полша предаде на Украйна на практика целия си запас от резервни части за Миг-29, Чехия – ударни хеликоптери Ми-24, Литва обяви намерението си да достави бронетранспортьори, камиони и АТВ.

В съобщението на Foreign Policy донорът на съветските Су-25 не е назован. Defence24.pl обръща внимание на факта, че броят на доставените самолети се покрива с този на въоръжение във ВВС на Българската армия, която модернизира 8 от машините си в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи в Беларус. Обновлението струваше на българския данъкоплатец общо 85 милиона лева.

"Трябва да се отбележи, че единствената държава от НАТО, която все още има или по-точно разполагаше със самолет Су-25, беше България. Също така броят - 14 машини,  съответства на броя на машините във ВВС на България (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК).

Българският Су-25 беше оборудван с допълнителни комуникационни системи, по-модерни системи за навигация и IFF и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба. София нямаше достатъчно пари да обнови целия си авиопарк." - коментира Defence24.pl.

 

 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com