Страховит намек от Русия за НАТО. Припомни за "Сармат"

Ръководителят на Роскосмос се изнерви заради членството на Финландия и Швеция

Страховит намек от Русия за НАТО. Припомни за "Сармат" | StandartNews.com

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин направи страховит намек към страните от НАТО. В своя Telegram канал той напомни на западните страни за руската междуконтинентална балистична ракета „Сармат“.

Ръководителят на Роскосмос предупреди какво може да се случи, ако разширяването на Северноатлантическия алианс продължи.

Коментарът му е по повод думите на дипломата Александър Грушко, който заяви, че Русия няма враждебни намерения спрямо Финландия и Швеция.

„Сармат“ също няма предубедено отношение и враждебни намерения към страните от НАТО. Просто такава му е работата", написа Рогозин.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко говори за реакцията на Русия, която ще последва, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО.

Грушко отговори с две думи: „Няма да има емоции.“

Но Русия има поводи за притеснения най-вече относно възможния отказ на Швеция и Финландия от безядрен статут, което ще се случи при такова развитие на събитията. В същото време Грушко твърди, че Москва няма враждебни намерения към тези две държави.

Рогозин нарече генералния секретар на НАТО лъжлив и лицемерен, също се закани на шефа на ЦРУ.

Междувременно финландският президент Саули Нийнистьо лично уведоми Путин в телефонен разговор за намерението на страната да се присъедини към НАТО, информира канцеларията на финландския държавен глава.

Президентът на Финландия също така подчерта, че „с присъединяването си към НАТО Финландия укрепва собствената си сигурност и поема отговорност“. Нийнистьо заяви, че „исканията на Русия в края на 2021 г., насочени към предотвратяване на присъединяването на страните към НАТО“ и началото на руската инвазия в Украйна „фундаментално измениха обстановката в сферата на сигурността на Финландия“.

Финландският държавен глава отново изрази дълбоката си загриженост относно човешките страдания, причинени от войната в Украйна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай