Страховит инцидент над Черно море! Русия извършила коварна атака

Русия преди това обяснила инцидента с "техническа неизправност"

Страховит инцидент над Черно море! Русия извършила коварна атака | StandartNews.com

Пилот от руските ВВС съзнателно е изстрелял миналата година ракети по разузнавателен самолет на британските Кралски военновъздушни сили в международното въздушно пространство над Черно море, съобщи днес Би Би Си.

Британската медия отбелязва, че това е инцидент, който Русия преди това е обяснила с "техническа неизправност".

Според Би Би Си прехванатите комуникации сочат, че пилотът на руски изтребител Су-27 е обстрелвал невъоръжения британски самолет през септември 2022 г., след като е получил неясна команда от руска наземна станция и вторият пилот на изтребителя се е опитал да го накара да спре.

Британският разузнавателен самолет "Ривет Джойнт" разполага със сензори за прехващане на комуникации и екипажът му би могъл да прослуша инцидента, отбелязва Асошиейтед прес.

Пред обществеността британските официални представители обаче омаловажават този инцидент. Тогавашният министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви пред депутати в парламента през октомври, че руски самолет е "пуснал ракета в близост до" британски самолет и той е поискал обяснение от руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Според Уолъс Русия е отговорила, че "това е била техническа неизправност на изтребителя Су-27".

"Не смятаме, че този инцидент представлява умишлена ескалация от страна на руснаците и според нашия анализ той се дължи на неизправност", каза Уолъс. Той добави, че Кралските военновъздушни сили са възобновили разузнавателните патрули над Черно море с ескорт от изтребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай