Вторник,

Страх от ядрена авария. Разпадат ли се украинските централи?

От: Рачо Рачев, сн. АФП -
216
Страх от ядрена авария. Разпадат ли се украинските централи?
A
A
A

Войната в Украйна излага на безпрецедентна опасност украинските атомни електроцентрали и други съоръжения с радиоактивни материали, предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който днес пристигна в Украйна. Там ще разговаря с висши правителствени служители за оказване на подкрепа за гарантиране на безопасността на ядрените съоръжения.

„Трябва да предприемем спешни действия, за да сме сигурни, че те могат да продължат да работят безопасно и сигурно и да намалим риска от ядрена авария, която може да има тежки последици за здравето и околната среда както в Украйна, така и извън нея”, посочи той. В рамките на посещението си Гроси ще инспектира една от атомните електроцентрали в страната.

Украйна има една от най-големите програми за ядрена енергия в Европа с 15 реактора в четири ядрени централи, които произвеждат почти половината от електроенергията в страната, показват данни на Световната ядрена асоциация.

От началото на инвазията руските сили са поели контрола над площадката в Чернобил и над централата в Запорожие.

„Не можем да си позволим да губим повече време. Този конфликт вече причинява невъобразимо човешко страдание и разрушения. Експертизата и възможностите на МААЕ са необходими, за да се предотврати възможността той да доведе и до ядрена авария”, каза Гроси.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com