Петък,

Столтенберг обяви влиза ли НАТО във войната, задават се страшни дни

От: Редакция -
468
Столтенберг обяви влиза ли НАТО във войната, задават се страшни дни
A
A
A

В следващите дни нещата ще се влошат – с повече смърт, страдание и разрушение.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг след заседанието на министрите на външните работи на Алианса.

"Руските въоръжени сили продължават атаките с тежко въоръжение из цялата страна. Украинският външен министър се обърна към колегите си, а ние изразихме уважението си. Предупреждавахме месеци наред, че целта на Путин е да нападне Украйна, опитвахме да намерим дипломатическо решение", каза Столтебнерг, като допълни, че Русия "плаща висока цена". 

"Това е война на Путин, планирана от него, насочена към мирна държава. Призоваваме Путин да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна без условия. Да се ангажира с истинска дипломация", допълни още той. 

"Ние ще помогнем за самозащитата на Украйна. Изпратени бяха хиляди войни на източните части на НАТО, в Средиземно море има 200 кораба, ще продължаваме да правим нужното, за да защитим всеки сантиметър територия на НАТО", поясни Столтенберг. 

Той обаче заяви, че НАТО не е част от конфликта между Русия и Украйна, но "трябва да гарантираме, че конфликтът няма да се разпространи извън териториите на Украйна, защото ще причини още човешко страдание"..

НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух, заяви Столтенберг. "Смятаме, че ако го направим , ще се окажем в една пълна война. Именно заради това взехме решение за тези мерки, засилена подкрепа, без обаче да ангажираме сили на НАТО пряко в Украйна", посочи той.

Алиансът обаче ще подкрепи държавите в риск – включително Грузия и Босна и Херцеговина.

"Президентът Путин не можа да ни раздели, дори сме по-обединени", заяви Столтенберг. "В отговор на руската агресия засилваме координацията си с Финландия и Швеция", поясни още той.

"Безразсъдните действията около АЕЦ показват опасността от тази война. Затова Путин трябва да прекрати войната и да изтегли всички руски войски от Украйна, както и да се включи в дипломатическите ни усилия', призова той руският президент.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията