Столичните общинари осъдиха действията на Путин, как гласува БСП

Имперските амбиции и място в днешния свят, посочват в декларация съветнците

Столичните общинари осъдиха действията на Путин, как гласува БСП | StandartNews.com

Общинският съвет в София прие декларация, с която осъжда решението на руския президент Владимир Путин започе война срещу Украйна.

Тя бе подкрепена от всички съветници, като само групата на БСП се въздържа, изчаквайки официалната позицията на държавата.

Ето какво гласи декларацията на Столичния общински съвет.

Категорично осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна като стъпка от систематичното нарушение на международното право, започнало с анексирането на Крим и  признаването на самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна.

Абсолютно неприемливо за нас е посегателството върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава. Никакъв исторически прочит не оправдава военната интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби.

Изразяваме възмущението си, че Руската федерация еднолично сложи край на възможностите за дипломатическо решение на напрежението между двете страни, а преговорите бяха заменени с едностранни военни действия на територията на съседна суверенна държава.

Подобна военна агресия напомня за отминали епохи, които се надявахме да са останали в историята. Възкресяването им в съвременния свят поставя цялото човечество и най-важните постижения на нашата цивилизация от последните 70 години  пред сериозна опасност.

Призоваваме Руската федерация да даде шанс на мира и да се върне на масата на диалога, където дипломацията да предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта.

Обръщаме се към руските граждани да използват всички законови средства, за да спрат безумната война, която започна тяхното правителство. Имперските амбиции и военната агресия нямат място в днешния свят.

Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет и изразяваме пълната си подкрепа за народа на Украйна и неговия европейски мирен избор.

Световната демократична общност, към която принадлежи и България трябва да се обедини около ценностите, изградили европейската цивилизация и не допусне силово прекрояване на границите на една суверенна държава.

Подкрепяме заявената от президента и премиера готовност на българската държава да предприеме незабавни действия за защитата на правата и законните интереси на българите, живеещи в Украйна, като им окаже необходимата подкрепа, включително чрез осигуряване на възможности за приемането им в България.

Призоваваме българския президент и правителството да предприемат  действия и наравно с  нашите евро-атлантически съюзници да защитят принципите на международното право, да гарантират националния интерес на страната ни и общите ни ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай