Стана ясно къде в Беларус отиват руските ядрени оръжия

Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус

Стана ясно къде в Беларус отиват руските ядрени оръжия | StandartNews.com

Руската страна ще премести свои тактически ядрени оръжия в близост до западните граници на Беларус, съобщи руският посланик в Минск. По този начин те ще бъдат разположени в близост до НАТО, който ход вероятно ще доведе до по-нататъшна ескалация на противопоставянето на Москва със Запада, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че на 26 март руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Двете съседни държави официално са част от "съюзна държава" и от години водят преговори за по-нататъшна интеграция - процес, който се ускори, след като Минск позволи на Москва да използва беларуска територия, за да изпрати войски в Украйна миналата година.

Оръжията "ще бъдат преместени на западната граница на нашата съюзна държава, което ще увеличи възможностите за гарантиране на сигурност", заяви руският посланик в Беларус Борис Гризлов по беларуската държавна телевизия.

"Това ще бъде направено въпреки шума в Европа и Съединените щати."

Гризлов не уточни къде ще бъдат разположени оръжията, но потвърди, че ще бъде завършено съоръжение за съхранение, както беше наредено от Путин, до 1 юли и след това ще бъде преместено в западната част на Беларус.

Беларус граничи на север с Литва и Латвия и на запад с Полша, които са част от източния фланг на НАТО, който е подсилен с допълнителни войски и военно оборудване след нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ и другите съюзници на Киев заявиха, че са загрижени за възможността Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус, като президентът Джо Байдън заяви, че това е "обезпокоително".

Президентът Александър Лукашенко заяви в петък, че Беларус също ще позволи на Русия да разположи на нейна територия и междуконтинентални ядрени ракети, ако е необходимо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай