Събота,

Срещи на високо ниво във влака. Драги, Шолц и Макрон в отделни вагони

От: Стандарт -
1190
Срещи на високо ниво във влака. Драги, Шолц и Макрон в отделни вагони
A
A
A

Тримата западноевропейски лидери Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги пристигнаха тази сутрин в Пшемишел в Полша със специалния влак, който вчера ги откара на еднодневна визита в Киев, предаде Франс прес.

Час преди пристигането на влака на полско-украинската граница Драги е отишъл във вагона, в който е бил френският президент Макрон, за да проведат двустранна среща. Вчера малко след отпътуването на влака Макрон е имал подобна двустранна среща и с германския канцлер Шолц, предаде БТА.

Вчера тримата западни лидери заедно с президента на Румъния Клаус Йоханис, който също беше в Киев, проведоха среща с украинския президент Володимир Зеленски. След това те дадоха пресконференция, на която изразиха готовност да предоставят незабавно на Украйна статут на кандидат за присъединяване към ЕС.

Зеленски приветства този исторически резултат и изрази надежда, че и останалите 23 страни членки на ЕС ще се присъединят към позицията на Франция, Италия, Германия и Румъния на европейската среща на върха на 23 и на 24 юни.

Делегациите на тримата западни лидери, посетили Киев, пътуваха всяка една в отделен вагон на влака, нает специално за целта от украинците. Във влака имаше, освен делегациите, и журналисти, както и около 80 френски, германски, италиански и украински служители на силите за сигурност. "Всичко беше наред", заяви един от агентите по сигурността, пожелал да остане анонимен.

Основните притеснения са били, че влакът може да бъде подложен на ракетен обстрел, че може да бъде нападнат от проруска група или срещу него да има саботаж. За да се предотврати евентуално прекъсване на тока по железопътната линия, към влаковата композиция бе добавен и дизелов локомотив.

Машинистът на влака - Васил, всъщност управляваше локомотив руско производство, датиращ отпреди 22 години, боядисан в цветовете на Украйна.

При пристигането на лидерите в Киев най-големият риск е бил ракетен обстрел. На няколко пъти сирени за въздушна тревога са отекнали, но удар не е имало. В случай на удар четиримата лидери е трябвало да бъдат отведени в бомбоубежище.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com