Неделя,

Сръбска медия видя конспирация с визитата на Лавров в Белград

От: Стандарт -
2529
Сръбска медия видя конспирация с визитата на Лавров в Белград
A
A
A

Сръбска медия твърди, че имало планове за задържане на външния министър на Русия Сергей Лавров по време на визитата му в Белград.  

"Обявената визита на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия предизвика истинска дипломатическо-разузнавателна война, която сериозно заплаши да тласне цяла Европа в тотален хаос", пише сръбската информационна агенция "Информер", цитирана от glasove.com.

Авторите на статията твърдят, че са се подготвяли много опасни планове и от двете страни, в центъра на които е била Сърбия. Русия се е опитвала да намери начин външният министър да стигне до Белград, а от друга страна западните сили дори обмисляли идеята за „залавянето на Лавров“ у нас!“, твърди агенцията.

Отлично осведомени дипломатически източници на агенцията съобщават, че по върховете на НАТО повече от месец, са се провеждали консултации във връзка с посещението на руския външен министър.

Първата идея на Брюксел и Вашингтон била чрез изнудване и заплахи да принудят Сърбия да отмени обявеното посещение на руския министър. Президентът Вучич обаче не се поддал и затова се наложило да се премине към други планове в НАТО, разказа източникът на агенцията, високопоставен служител на едно от западните посолства в Белград. Според него в един момент, в последните дни на май, британците представили на НАТО повече от шокиращ план: да бъде задържан Лавров и то в Белград!?!

 Лондон  предложил руският държавен самолет да прелети над територията на някоя  от страните-членки на НАТО, била спомената конкретно България, а след това веднага небето около Сърбия да бъде напълно затворено. По този начин щяла да се създаде нова кризисна ситуация, която да принуди Путин да преговаря със Запада, съобщава източникът на медията, който казва, че за щастие тази идея не е намерила подкрепата на никоя друга сериозна страна от НАТО.

В Кремъл пък обмисляли „кризисни планове“, за да може руският външен министър по някакъв начин да се добере до Белград.

„За президента Путин и Русия беше много важно Лавров да се появи в Белград, защото това ще покаже, че има държава в Европа, която не налага санкции на Москва. Пристигането на ръководителя на дипломацията в Белград би било конкретно доказателство за „меката сила“ на руската държава... Ето защо бяха разгледани няколко плана за заобикаляне на забраната за полетите на руски самолети. Руските разузнавателни служби са преценели, че няма шанс Западът да посмее да свали самолета с Лавров, затова някои предложиха той да тръгне без никакви разрешителни. В крайна сметка обаче отхвърлили тази идея, защото рисковете били сериозни.“ – разказва събеседникът на "Информер".

През изминалия уикенд, съобщава медията, бил обсъждан последният план за полета на министъра. Идеята била държавният самолет да премине през Средиземно море, над международни води, откъдето след това да влезе през Адриатическо море в т.н. „ничие небе“ и след това да се насочи към Сърбия през въздушния коридор над Неум, Босна и Херцеговина. Рискът от реакция от силите на НАТО, разположени в Босна, отказали Москва от тези намерения - заключава източникът на медията.

В крайна сметка Западът приложи отдавна изпитан метод – наредил на страните от региона да забранят прелитането на руския държавен самолет. И Черна гора, и Северна Македония, и България послушно изпълнили поръчката на Вашингтон и Брюксел, така че визитата на Лавров да бъде официално отменена.

„Докато правителството, руското и западните посолства не пожелаха да коментират нашите констатации вчера, експерти и събеседници на медията смятат, че кризата около полета на Сергей Лавров в един момент наистина е заплашвала  да ескалира в открита война.“- коментира още изданието.

"Черна гора, България и Северна Македония, като суверенни държави, взеха суверенни решения относно въздушното пространство, които отразяват решимостта на Европа да потърси от Русия отговорност за неоправданата инвазия в Украйна", съобщи Държавният департамент. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс добави, че САЩ призовават Сърбия да "хармонизира политиката си с останалата част от Европа".

 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com