Сряда,

Съпруги на военни от полка "Азов" с гореща молба към папата

От: Стандарт, снимка АП/БТА -
2105
Съпруги на военни от полка "Азов" с гореща молба към папата
A
A
A

Група съпруги на военните от украинския полк "Азов" се срещнаха днес във Ватикана с папа Франциск. Те го призоваха да спаси живота на тези военнослужещи, които от няколко седмици са се окопали в стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол, който е обстрелван от руската армия, предаде Франс прес.

"Призовахме папата да дойде в Украйна, а също да говори с президента на Русия Владимир Путин, да му каже: "Оставете ги да си тръгнат", заяви след срещата пред медиите Катерина Прокопенко, съпругата на един от командирите на полка "Азов" - Денис Прокопенко.

Срещата с папата е продължила около пет минути, след традиционната обща аудиенция днес във Ватикана.

"Надяваме се, че тази среща ще позволи да се спаси животът на тези хора. Ние сме готови на действие от страна на папата, от страна на негова делегация, нашите войници са готови да свалят оръжие в случай на евакуация в трета страна", заяви Прокопенко.

"Казахме на папата, че 700 наши войници са ранени, че те страдат от гангрени, от ампутации. Много от тях са умрели, не можахме да ги погребем", заяви пък Юлия Федосюк, друга съпруга на военен от "Азов".

"Поискахме от папата да им помогне, да изиграе ролята на трета страна в тази война, да им позволи да избягат през хуманитарен коридор. Той ни каза, че ще се моли за нас и че ще направи всичко, което може", допълни тя, подчертавайки, че условията на място в завода са ужасни, без вода, храна, медицинско оборудване. Жените казаха, че се страхуват, че военните ще бъдат пленени, измъчвани и убити от руските сили.

На 6 май Катерина Прокопенко пусна петиция, с която призовава ООН и генералния секретар на организацията Антониу Гутериш да приложат процедура за спасяване на украински бойци от "Азовстал", пише dir.bg.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com