Смела съпротива на украинците, Русия поднови ултиматума

Зеленски вижда масирано струпване на руски войски, които ще атакуват страната му

Смела съпротива на украинците, Русия поднови ултиматума | StandartNews.com

Армията на Украйна засега успява да удържи атаките на руснаците по цялата фронтова линия в Донбас, която е с дължина около 480 км, съобщават информационните агенции. По британски данни на места дори отблъсква противника.

Особено тежка остава ситуацията в района на Мариупол и металургичния завод "АзовСтал". И днес от Министерството на отбраната на Русия обявиха, че са готови да прекратят огъня, за да може украинските бойци да се предадат. Според руски медии вчера от район до завода са изведени 120 цивилни.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че вижда масирано струпване на руски войски, които се готвят да атакуват страната му, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

„Сега практически цялата боеспособна част на руската армия е съсредоточена на територията на нашата държава и в граничните райони на Русия”, заяви Зеленски по време на снощното си видеообръщение. По думите му руската страна е „събрала почти всички и всичко, което е способно да се бие”.

Зеленски каза, че въпреки твърденията на руснаците, че нанасят удари само по военни обекти, те продължават да атакуват жилищни райони и да убиват цивилни граждани. „Руската армия в тази война се записва завинаги в световната история като най-варварската и нечовешка армия в света”, каза Зеленски, цитиран от АП.

Украинският президент повтори призивите си за повече оръжейни доставки за Украйна. „Ако имахме достъп до всички оръжия, от които се нуждаем, с които разполагат нашите партньори и които са сравними с оръжията на Руската федерация, вече щяхме да сме приключили тази война”, каза Зеленски.

„Морален дълг” на страните, които разполагат с тези оръжия, е да ги предоставят, посочи Зеленски и добави, че те биха могли да спасят живота на хиляди украинци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай