След 14 часа разпит: Решиха съдбата на руската журналистка

Редакторът на „Първи канал“ показа плакат против войната в руския ефир

След 14 часа разпит: Решиха съдбата на руската журналистка | StandartNews.com

„Благодаря на всички за подкрепата, колеги и приятели. Преживях много тежък ден в моя живот. Защото цели две денонощия не съм спала. Буквално 14 часа продължи разпита и разследването. Не ми дадоха да се свържа с моите роднини и близки. Не ми предоставиха никаква юридическа помощ. Бях в много сложно положение. Всички коментари ще направя утре, защото сега ми трябва просто да си почина“, каза руската журналистка Марина Осенникова.

Тя бе изправена пред съда, след като в понеделник протестира на живо в ефир срещу войната в Украйна, предадоха Ройтерс и ДПА. Съдът в московския район Останкино определи глоба от 30 хиляди рубли (ок. 247 евро) за организиране на неразрешена публична проява, каза говорителка на съда.

Според руски медии другите варианти за присъда на Овсянникова са били 10 дни задържане под стража или до 50 дни обществено полезен труд. Първоначално поддръжници на младата жена се опасяваха, че тя ще бъде подведена под отговорност за клевета срещу руската армия съгласно приет неотдавна нов закон, което би довело до присъда до 15 години затвор.

ТАСС посочи, че според материалите по делото за административно нарушения журналистката е била санкционирана не за своята акция в телевизионното студио, а за отправения преди това видеопризив към участия в неразрешени протестни акции.

По време на новинарска емисия на Първи канал в понеделник Марина Овсянникова се появи зад водещата на новините, като издигна антивоенен плакат и скандира против руската инвазия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай